• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Takto dokáže mozog dospelého človeka obnoviť stratený zrak

  • 15:11 24.10.2022
  • Svet
Takto dokáže mozog dospelého človeka obnoviť stratený zrak

Dospelí so zrakovým postihnutím by mohli znovu vidieť.

Podávanie zlúčenín nazývaných syntetické retinoidy do sietnice pomohlo obnoviť mozgové siete spojené s videním a podnietilo rast neurónov hlodavcov s geneticky podmienenou slepotou. Zistenie, že mozog dospelých má potenciál čiastočne sa zotaviť z dedičnej slepoty, pochádza zo spolupráce medzi výskumníkmi z Kalifornskej univerzity, Irvine School of Biological Sciences a School of Medicine. Ich štúdia bola publikovaná v odbornom časopise Current Biology.

Tím skúmal liečbu Leberovej vrodenej amaurózy, známej ako LCA. Tento termín sa vzťahuje na skupinu dedičných ochorení sietnice, ktoré sa vyznačujú ťažkým poškodením zraku pri narodení. Tento stav, ktorý pramení z mutácií ktoréhokoľvek z viac ako dvoch tuctov génov, spôsobuje degeneráciu alebo dysfunkciu fotoreceptorov sietnice.

Podávanie chemických zlúčenín, ktoré sa zameriavajú na sietnicu, nazývané syntetické retinoidy, môže obnoviť značnú časť zraku u detí s LCA. Tím vedcov chcel zistiť, či liečba môže mať vplyv na dospelých, ktorí majú tento stav.

"Úprimne povedané, boli sme unesení tým, do akej miery liečba zachránila mozgové okruhy zapojené do videnia," povedal profesor neurobiológie Sunil Gandhi. „Zrak zahŕňa viac než len neporušené a fungujúce sietnice. Začína v oku, ktoré vysiela signály do celého mozgu. Sú to centrálne okruhy mozgu, kde skutočne vzniká vizuálne vnímanie."

Doteraz vedci verili, že mozog musí tieto signály prijímať v detstve, aby sa centrálne obvody mohli správne zapojiť. Pri práci s hlodavcami boli vedci prekvapení tým, čo našli. Ako uviedol Sunil Gandhi:

"Signalizácia centrálnej vizuálnej dráhy bola výrazne obnovená u dospelých, najmä obvody, ktoré sa zaoberajú informáciami pochádzajúcimi z oboch očí. Ihneď po liečbe signály prichádzajúce z opačného oka, ktoré je dominantnou dráhou myši, aktivovali dvakrát viac neurónov v mozgu.

Ešte úžasnejšie bolo, že signály prichádzajúce z tej istej očnej dráhy aktivovali po liečbe päťnásobne viac neurónov v mozgu a tento pôsobivý efekt bol dlhodobý. Obnova zrakovej funkcie na úrovni mozgu bola oveľa väčšia, ako sa očakávalo od zlepšení, ktoré sme videli na úrovni sietnice.

Skutočnosť, že táto liečba funguje tak dobre v centrálnej zrakovej dráhe v dospelosti, podporuje nový koncept, ktorý spočíva v tom, že existuje latentný potenciál zraku, ktorý len čaká na spustenie."

Zdroj: Info.sk, TM, cell.com, techexplorist.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.