• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Výnimočná herečka Anna Javorková oslavuje okrúhle životné jubileum

  • 6:57 08.10.2022
  • Ružomberok/Bratislava
Výnimočná herečka Anna Javorková oslavuje okrúhle životné jubileum

Patrí medzi výnimočné herečky, ktorá dokáže brilantne zobraziť rôznorodé divadelné i filmové úlohy.

Vďaka prerodu od rolí dievčenských, naivných mladých žien na intelektuálky, temperamentné, ale aj tragické hrdinky je často označovaná za najvýraznejšiu slovenskú herečku stvárňujúcu tragické postavy.

Životné jubileum 70 rokov oslávi dnes (8. októbra) popredná divadelná, filmová a televízna herečka Anna Javorková, členka Činohry Slovenského národného divadla (SND).

Narodila sa 8. októbra 1952 v dedine Hubová pri Ružomberku ako prostredné zo siedmich detí. Aj keď odmalička inklinovala k herectvu a tieto gény zrejme dostala do vienka, v známom dedinskom ochotníckom súbore nikdy neúčinkovala.

Štúdium herectva absolvovala Anna Javorková na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave v roku 1975. V SND sa po prvý raz objavila už ako 18-ročná ako predstaviteľka postavy Margitky v inscenácii Viťúzi (1970). Počas celého vysokoškolského štúdia vystupovala na prvej slovenskej divadelnej scéne ako hosťujúca herečka. V súbore Činohry SND oficiálne pôsobí takmer polstoročie - od roku 1974.

Ťažisko Javorkovej tvorby je v divadle, avšak účinkovala tiež vo filme a v televízii, kde vytvorila vyše 80 postáv. Často zobrazovala ženy túžiace po životnom šťastí. Je výraznou predstaviteľkou predovšetkým dramaticky závažných a charakterovo zložitých postáv. Svoj talent úspešne rozvíjala v rolách klasického repertoáru, ako aj v stvárňovaní súčasných žien.

Z klasických postáv bravúrne zahrala napríklad Alexandru z Čechovovho Platonova, Katarínu z Dostojevského Bratov Karamazovcov, Mášu z Čechovových Troch sestier. Bola však i pôvabnou Solveig v Ibsenovom Peerovi Gyntovi, Uljanovovou v hre Belasé kone na červenej tráve, Zuzkou v Kováčikovej Soli zeme.

Počas hosťovania SND v Prahe ju mali možnosť vidieť diváci ako Maryšu v rovnomennej dráme bratov Mrštíkovcov. V legendárnom prvom naštudovaní muzikálu Na skle maľované v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava (dnes Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava) v Bratislave hrala po boku hereckej legendy Michala Dočolomanského Jánošíkovu milú - Aničku.

Na scéne SND účinkovala Anna Javorková aj v dráme Coriolanus (2012), v Divadle Aréna ju diváci mohli vidieť v detektívnej hre Bod nula (2012).

Vynikajúco stvárnila tiež mnoho filmových a televíznych postáv. Vynikla napríklad vo filmoch Škriatok (1974), Jeden stříbrný (1976), Súkromná vojna (1977), Druhá láska (1977), Ako sa Vinco zaťal (1977), Súdim ťa láskou (1981), Pasca (1981), Nemožná (1987), Portrét Doriana Graya (1987), Fiaker číslo 21 (1999), Jesenná (zato) silná láska (2003), Tajné sny (2004) či Chuť leta (2009).

Z ďalších úloh možno spomenúť jej účinkovanie v televíznom seriáli Odsúdené (2009, 2010). V roku 2009 na doskách trnavského Divadla Jána Palárika vynikajúco stvárnila legendárnu herečku v predstavení Tajomstvo Grety Garbo.

Anna Javorková získala za svoju tvorbu viaceré ceny a ocenenia. Je napríklad nositeľkou Ceny Janka Borodáča, Ceny Andreja Bagara, Ceny Festivalu českých a slovenských filmov (FČSF) v Ústí nad Labem. V roku 2009 získala cenu Literárneho fondu za postavu Grety Garbo, o dva roky neskôr získala výročnú cenu Literárneho fondu za postavy stvárnené v inscenáciách, v roku 2017 si prevzala cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo v kategórii divadlo a tento rok v máji obdržala na festivale prednesu poézie a prózy - Poděbradské dny poezie najvyššie ocenenie v odbore umeleckého prednesu – Krištáľovú ružu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.