• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Ukrajinské jednotky hlásia výpadky Starlinku počas ťaženia proti Rusom

  • 20:19 07.10.2022
  • Londýn
Ukrajinské jednotky hlásia výpadky Starlinku počas ťaženia proti Rusom

Ukrajinskí vojaci aj vládni predstavitelia informujú o výpadkoch komunikačných zariadení Starlink na frontovej línii, čo následne bráni snahám o oslobodenie území okupovaných ruskými jednotkami. Napísal to v piatok denník Financial Times (FT).

Pripomenul, že na Ukrajinu dopravili tisíce terminálov Starlink, ktoré vyrobila spoločnosť SpaceX patriaca Elonovi Muskovi a ktoré zakúpila vláda USA a crowdfundingovo financovali darcovia, aby pomohli ukrajinským jednotkám prevádzkovať bezpilotné lietadlá, dostávať dôležité spravodajské informácie a komunikovať medzi sebou v oblastiach, kde nie sú žiadne iné bezpečné siete. Systémy, ktoré sa skladajú z malej antény s 35 centimetrov vysokým terminálom, poskytujú internet aj ukrajinským civilistom.

Výpadky spojenia viedli v posledných týždňoch ku „katastrofálnej“ strate komunikácie, uviedol jeden z vysokých ukrajinských vládnych predstaviteľov, priamo oboznámený s problematikou.

Mnohé z nich boli zaznamenané pri prenikaní ukrajinských vojakov cez frontovú líniu na územie ovládané Ruskom a iné počas bojov, uviedol citovaný úradník, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Tieto problémy boli akútne na juhu Ukrajiny – v Chersonskej a Záporožskej oblasti –, ale vyskytli sa aj pozdĺž frontovej línie na východe krajiny, teda v Charkovskej, Doneckej a Luhanskej oblasti, dodal zdroj. Vo všetkých štyroch regiónoch sa odohráva intenzívna protiofenzíva ukrajinskej armády. Ruský prezident Vladimir Putin ich pred týždňom – po referendách, ktoré zorganizovali úradníci dosadení Kremľom –, vyhlásil za súčasť Ruska.

Uvedené výpadky podľa FT len zvýraznili mimoriadnu úlohu, ktorú majú Muskove komunikačné systémy na bojisku v čase, keď ukrajinské protiútoky na východe a juhu krajiny nútia ruské jednotky k ústupu. Musk však pred niekoľkými dňami rozhneval Kyjev, keď načrtol svoj mierový plán, ktorého výsledkom by bolo odstúpenie Krymu a prípadne aj ďalších oblastí Rusku.

Roman Sinicyn, koordinátor charitatívnej nadácie Serhija Prytulu, ktorá je darcom systémov Starlink ukrajinským ozbrojeným silám, uviedol, že problém môže nastávať pre to, lebo SpaceX sa snaží zabrániť zneužitiu týchto komunikačných systémov ruskými jednotkami. K výpadkom totiž dochádzalo v oblastiach, ktoré iba čerstvo získali ukrajinské jednotky, vysvetlil Sinicyn.

Je mi úplne jasné, že to robia zástupcovia spoločnosti Starlink, aby zabránili využívaniu ich technológie ruskými okupačnými silami,“ povedal Sinicyn. Dodal, že ukrajinská armáda a spoločnosť SpaceX by mali lepšie koordinovať svoju činnosť.

Musk a spoločnosť SpaceX nereagovali na žiadosti britského denníka o vyjadrenie. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov a hovorca hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného sa tiež odmietli vyjadriť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine

Si Ťin-pching: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine

DNES - 12:00Zahraničné

Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Viac ako 500 ľudí v Poľsku tajne sledovali špionážnym softvérom Pegasus

Viac ako 500 ľudí v Poľsku tajne sledovali špionážnym softvérom Pegasus

DNES - 11:05Zahraničné

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak.

Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

DNES - 8:41Zahraničné

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír potvrdil, že objekt, ktorý v marci poškodil dom na Floride, pochádzal z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

DNES - 6:19Zahraničné

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne.

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

DNES - 6:13Zahraničné

Nezávislé inštitúcie v Izraeli žiadajú úrady, aby preverili víkendový pobyt premiéra Benjamina Netanjanhua v dome amerického miliardára Simona Falica v Jeruzaleme.