• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Takmer polovica ľudí na Slovensku prišla o pracovné výhody. Toto je dôvod

  • 15:09 04.10.2022
  • Bratislava
Takmer polovica ľudí na Slovensku prišla o pracovné výhody. Toto je dôvod

Takmer polovica, 45 %, zamestnancov v SR prišla aspoň dočasne dôsledkom pandémie a inflačnej krízy o nejakú pracovnú výhodu.

Najčastejším benefitom, o ktorý boli zamestnanci ukrátení, bolo pravidelné zvyšovanie platov, čo sa narušilo u 28,1 % z nich. Respondenti pritom mohli označiť viacero možností. Vyplýva to z dotazníkového prieskumu spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil v septembri na vzorke 1042 respondentov starších ako 18 rokov.

Výsledky taktiež ukázali, že 22,6 % opýtaným boli krátené alebo zrušené odmeny. Dohromady 7,3 % respondentov uviedlo, že prišli o výhody v oblasti starostlivosti o zdravie, 7,2 % účastníkov prieskumu stratilo benefity v oblasti ďalšieho vzdelávania a 5,5 % označilo aj stratu platenej dovolenky nad rámec zákona.

Z hľadiska obľúbenosti pracovných výhod vedú so 71,2 % stravné lístky pred možnosťou kariérneho rastu, ktorý je obľúbeným benefitom u 32,9 % opýtaných a flexibilný pracovný čas je obľúbený u 31,9 %. Nasleduje platená dovolenka nad rámec zákona, 30,9 %, benefity v oblasti starostlivosti o zdravie, 28,3 %, možnosť ďalšieho vzdelávania, 26,9 %, čiastočná práca z domu, 17,5 % a finančná podpora na zriadenie home office, 6,9 %. Aj tu mohli opýtaní označiť viacero možností.

V krízových časoch sú práve pracovné benefity jednou z prvých položiek, z ktorých sa v súvislosti so šetrením škrtá, čo je na jednej strane pochopiteľné. Dôsledkom však býva zhoršenie pracovného výkonu zamestnancov, oslabenie ich lojality a tiež chuti pracovať s vysokým nasadením, aby zamestnávateľ ťažké časy zvládol,“ uviedla riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti Lívia Bachratá.

Respondenti sa v prieskume vyjadrili aj k tomu, čo je pre nich v súčasnej situácii hlavný faktor spokojnosti v práci. Takmer tretina, 31,2 %, si vybrala príjemné pracovné prostredie. Nasledujú medziľudské vzťahy na pracovisku, 28,7 %, výška platu, 26,2 %, prístup nadriadeného, 5,8 %, spätná väzba a hodnotenie práce, 4,9 % a napokon stotožnenie sa s víziou, stratégiou a cieľmi spoločnosti - 3,2 %.

Prieskum taktiež ukázal, že v súvislosti s blížiacimi sa Vianocami opýtaní v rámci možných účelových benefitov od zamestnávateľa preferujú priebežné odmeňovanie počas celého roka. Túto možnosť si zvolilo 37,7 % respondentov. Poukážku na konkrétny produkt či službu by na Vianoce privítalo 12 % opýtaných a 6,9 % účastníkov prieskumu by sa potešilo, keby od zamestnávateľa dostali členskú, parkovaciu či tankovaciu kartu alebo permanentku. Ostatní by na Vianoce uprednostnili peniaze.

Z mnohých našich prieskumov vyplýva, že spoločnosti, kde sú ľudia odmeňovaní benefitmi, ktoré im skutočne vyhovujú, majú menší problém s fluktuáciou, čo zvyšuje stabilitu spoločnosti a zároveň jej šetrí nemalé finančné prostriedky,“ uzavrela Bachratá.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

VČERA - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

VČERA - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

VČERA - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.