• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

​Ako sa vyhnúť opici ešte pred jej nástupom? Lekársky trik využijete na každej zábave

  • 19:17 01.10.2022
  • Svet
​Ako sa vyhnúť opici ešte pred jej nástupom? Lekársky trik využijete na každej zábave

Zabráňte vzniku opice po pití alkoholu ešte predtým, ako si vôbec trúfne zaútočiť. Tento trik oceníte (nielen) na každej zábave.

Vracanie, bolesť hlavy, citlivosť na svetlo a hluk a triaška. Ak by sme okrem týchto chceli vymenovať všetky ďalšie nepríjemnosti, aké sprevádzajú nasledovný deň po pití alkoholu, minuli by sme na to celý článok.

Povedzme si radšej niečo viac o tom, ako sa klasickým príznakom opice vyhnúť. U väčšiny ľudí platí, že agresivita opice je úmerná množstvu vypitého alkoholu deň predtým. Ako zabrániť nepríjemným príznakom bez toho, aby ste sa v spoločnosti obmedzovali?

Britský lekár Karan Rajan si na sociálnej sieti TikTok vybudoval renomé vďaka zverejňovaniu klipov, v ktorých ponúka pohľad za kulisy operačnej sály a iných priestorov v nemocničnom svete. Svojimi poznatkami už neraz pomohol divákom objasniť najčastejšie medicínske diagnózy aj kuriozity.

V jednom z posledných videí Rajan reagoval na influencerku, ktorá na sociálnych sieťach tvrdila, že pred opicou vás ochráni jedna polievková lyžica olivového oleja pred pitím alkoholu.

Rajan vysvetľuje, že túto metódu nemusíte dodržiavať doslova, no zároveň priznáva, že sa v nej ukrýva časť pravdy. Namiesto olivového oleja radí, aby ste sa pred pitím alkoholu najedli poriadne mastného jedla.

Asi 20 percent zo všetkého skonzumovaného alkoholu sa vstrebáva do krvného obehu už v žalúdku. „Približne 80 percent sa vstrebáva v tenkom čreve. Takže sa môžete opiť pomalšie tým, že spomalíte tempo, v ktorom sa alkohol prepravuje do tenkého čreva. To môžete dosiahnuť jeho konzumáciou spolu s jedlom s obsahom tuku,“ radí Rajan.

Iste viete, že mastné jedlá sú ťažké na žalúdok, čo vám počas piatkovej noci v spoločnosti hrá do karát, pretože zároveň spomaľujú vyprázdňovanie obsahu žalúdka do tenkého čreva, a tak brzdia aj trávenie alkoholu.

Na druhej strane treba dodať, že neexistuje nijaká čarovná technika, ako sa opiť „menej“. Jediný spôsob, ako sa vyhnúť nadmerným ťažkostiam na ďalší deň, je podľa lekára piť menej.

@dr.karanr Can Olive Oil Stop You Getting Drunk?@bigmariah_ ♬ Lofi Vibes - Gentle State

Dôležitú úlohu pri prevencii opice plní aj váš každodenný jedálniček. Keďže alkohol oberá telo o živiny a najmä vitamín B, je dôležité jesť často potraviny ako avokádo a strukoviny. Takisto dbajte o zvýšený príjem omega-3 mastných kyselín.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com, Video: tiktok.com/@dr.karanr
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.