• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

​Toto sa o nich doteraz nevedelo: Dlhodobé užívanie týchto liekov vedie k ochoreniam srdca

  • 14:31 01.10.2022
  • Bristol
​Toto sa o nich doteraz nevedelo: Dlhodobé užívanie týchto liekov vedie k ochoreniam srdca

Niekoľkoročné užívanie týchto liekov môže oslabiť zdravie srdca. O takýchto závažných následkoch sa dodnes nevedelo.

Lieky, ktoré sa užívajú na liečbu ochorení ako obsesívno-kompulzívna porucha, posttraumatická stresová porucha, úzkosť či depresia, majú na svedomí zdravie srdca miliónov pacientov. Reč je o antidepresívach, ktoré podľa najnovších zistení pri dlhodobom užívaní zvyšujú riziko srdcových ochorení.

Bristolskí vedci upozorňujú na „závažnú spojitosť“ medzi užívaním antidepresív po dobu najmenej 10 rokov a zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení a úmrtiami s nimi súvisiacimi.

Napriek hrozivo vyzerajúcim zisteniam lekári odporúčajú pacientom, aby lieky užívali aj naďalej. Ich výskum totiž jednoznačne nevyvrátil hypotézu, že za vznikom závažných ochorení srdca stojí samotná depresia.

Výskum sa zameral na negatívne účinky ôsmich druhov antidepresív, vrátane inhibítorov spätného vychytávania serotonínu (SSRI) citalopram, sertralín, fluoxetín a paroxetín. K ďalším skúmaným liečivám patrí mirtazapín, venlafaxín, duloxetín a trazodón.

Účinky liekov overovali na vyše 200 tisíc britských pacientoch vo veku 40 až 69 rokov.

Na liečbu vyššie uvedených psychických porúch sa najčastejšie predpisujú inhibítory spätného vychytávania serotonínu. Pacienti z kontrolnej vzorky, ktorí užívali tieto lieky po dobu 10 rokov, po testovaní čelili o 34 percent vyššiemu riziku srdcových ochorení v porovnaní s ľuďmi, ktorí neužívali antidepresíva. Okrem toho u nich zistili až 73-percentné riziko úmrtia zo všetkých príčin.

Pacientom, ktorí počas desiatich rokov užívali lieky z druhej kategórie antidepresív, podľa výsledkov testovania hrozí asi dvojnásobné riziko srdcových ochorení a úmrtia zo všetkých príčin.

„Antidepresíva, a to najmä SSRI, sú z krátkodobého hľadiska pomerne bezpečné, ale ich dlhodobé užívanie môže vyvolať negatívne účinky,“ uvádzajú vedci v štúdii, ktorá bola publikovaná na stránkach The British Journal of Psychiatry Open. Zároveň dodávajú, že lekári za posledných 20 rokov predpisujú tieto lieky čoraz častejšie, pričom vo väčšine prípadov ide o opakované predpisy pacientom, ktorí sa nimi liečia dlhodobo.

Vedúci autor štúdie Narinder Bansal upozorňuje, že pacienti by nemali náhle a svojvoľne pristúpiť k vysadeniu akýchkoľvek liekov, ale by všetky zmeny mali najprv konzultovať s lekárom.

Bansal zdôrazňuje, že výsledky sú napriek zreteľným číslam pomerne nejasné, pretože pri riziku srdcovo-cievnych ochorení treba brať do úvahy aj závažnosť depresie a iných psychických porúch.

„Mnohí pacienti, ktorí užívajú lieky ako mirtazapín, venlafaxín, duloxetín a trazodón môžu trpieť závažnejšou formou depresie. Preto je ťažké oddeliť účinky tohto ochorenia od účinkov liekov,“ podotýka Bansal.

Zdroj: Info.sk, DP, cambridge.org, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.