• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

Táto infekcia zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby o 80 percent

  • 19:50 02.10.2022
  • Cleveland
Táto infekcia zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby o 80 percent

Starší ľudia by mali byť na pozore.

Starší ľudia, ktorí boli infikovaní COVID-19, vykazujú podstatne vyššie riziko, že sa u nich do roka rozvinie Alzheimerova choroba. Podľa štúdie s viac ako 6 miliónmi pacientov vo veku 65 rokov a starších je riziko Alzheimerovej choroby u pacientov po covide väčšie až o 50 % až 80 %.

Vo výskume zverejnenom v časopise Journal of Alzheimer’s Disease výskumníci uvádzajú, že starší ľudia, ktorí sa nakazili COVID-19, boli náchylnejší na rozvoj Alzheimerovej choroby v nasledujúcom roku po diagnóze covidu. A najvyššie riziko bolo pozorované u žien vo veku 85 a viac rokov.

Zistenia ukázali, že riziko vzniku Alzheimerovej choroby u starších ľudí sa v priebehu jedného roka po infekcii COVID takmer zdvojnásobilo. Vedci tvrdia, že nie je jasné, či COVID-19 spúšťa nový vývoj Alzheimerovej choroby alebo urýchľuje jej vznik.

„Faktory, ktoré zohrávajú úlohu pri rozvoji Alzheimerovej choroby, nie sú dostatočne pochopené, ale dve časti, ktoré sa považujú za dôležité, sú predchádzajúce infekcie, najmä vírusové infekcie a zápal,“ povedala Pamela Davis z lekárskej fakulty Case Western Reserve University v Clevelande „Keďže infekcia SARS-CoV2 bola spojená s abnormalitami centrálneho nervového systému vrátane zápalu, chceli sme otestovať, či aj z krátkodobého hľadiska môže COVID viesť k zvýšeným diagnózam,“ povedala.

Výskumný tím analyzoval anonymné elektronické zdravotné záznamy 6,2 milióna dospelých vo veku 65 rokov a starších v Spojených štátoch, ktorí boli liečení od februára 2020 do mája 2021 a nemali žiadnu predchádzajúcu diagnózu Alzheimerovej choroby.

Potom rozdelili túto populáciu na dve skupiny: jednu zloženú z ľudí, ktorí sa nakazili COVID-19 počas tohto obdobia, a druhú s ľuďmi, ktorí nemali žiadne zdokumentované prípady COVID-19. Viac ako 400 000 ľudí bolo zaradených do študijnej skupiny COVID, zatiaľ čo 5,8 milióna bolo v neinfikovanej skupine.

„Ak sa tento nárast nových diagnóz Alzheimerovej choroby udrží, vlna pacientov s ochorením, ktoré sa momentálne nelieči, bude značná a mohla by ešte viac zaťažiť naše zdroje. Je dôležité pokračovať v monitorovaní vplyvu tejto choroby na budúce postihnutie,“ povedal Davis.

Tím vedcov plánuje pokračovať v štúdiu účinkov COVID-19 na Alzheimerovu chorobu a iné neurodegeneratívne poruchy – najmä ktoré subpopulácie môžu byť zraniteľnejšie – a potenciál opätovne použiť staršie schválené lieky na liečbu dlhodobých účinkov COVID.

Zdroj: Info.sk, TM, case.edu, content.iospress.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.