• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Deti, ktoré prekonali covid, majú vysoké riziko metabolického ochorenia. Toto si musia rodičia všímať

  • 19:58 28.09.2022
  • Svet
Deti, ktoré prekonali covid, majú vysoké riziko metabolického ochorenia. Toto si musia rodičia všímať

Rodičia si musia všímať varovné príznaky.

Lekári vyzvali rodičov, aby si dávali pozor na príznaky chronickej choroby u detí, ktoré prekonali ochorenie COVID-19. Zistili, že deti, ktoré mali nový koronavírus, majú vyššie riziko cukrovky 1. typu.

Pre väčšinu detí a mladých ľudí nie je infekcia koronavírusom vážna a dokážu sa z nej rýchlo zotaviť. Vedci však odhalili, že choroba môže spôsobiť problémy mesiace po vyliečení.

V štúdii publikovanej v časopise JAMA Network Open odborníci z lekárskej fakulty Case Western Reserve University v Clevelande uviedli, že mladí majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky do šiestich mesiacov. Profesorka Pamela Davis z univerzity povedala:

„Diabetes 1. typu sa považuje za autoimunitné ochorenie. Vyskytuje sa väčšinou preto, že imunitná obrana tela útočí na bunky, ktoré produkujú inzulín, čím zastavuje produkciu inzulínu a spôsobuje ochorenie. Zdá sa, že Covid zvyšuje autoimunitné reakcie a naše súčasné zistenie tento návrh posilňuje."

Tím sa pozrel na záznamy 1,1 milióna pacientov mladších ako 18 rokov. Každému dieťaťu bol diagnostikovaný Covid v období od marca 2020 do decembra 2021.

Pozreli sa aj na záznamy všetkých tých, u ktorých boli v rovnakom časovom období diagnostikované respiračné infekcie nesúvisiace s Covidom. Po rozdelení pacientov do skupín sa zistilo, že pre štúdiu bolo vhodných 571 000 pacientov.

V rámci viac ako pol milióna pacientov bola 123 pacientom diagnostikovaná cukrovka v porovnaní so 72, ktorí ju dostali po inej infekcii ako Covid. Vedci tvrdia, že ide o nárast nových diagnóz o 72 percent.

Potom sa pozreli na pacientov jeden, tri a šesť mesiacov po infekcii. Odborníci zistili, že riziko bolo „podstatne vyššie u osôb infikovaných SARS-CoV2 v porovnaní s osobami s respiračnými infekciami bez Covidu“.

Výsledky boli podľa nich pretrvávajúce vo všetkých vekových skupinách. Vedci však uviedli, že nie je jasné, či Covid spúšťa túto chorobu. Davis uviedla:

„Rodiny s deťmi s vysokým rizikom cukrovky 1. typu by si mali dávať obzvlášť pozor na príznaky cukrovky po Covide a pediatri by si mali dávať pozor na prílev nových prípadov cukrovky 1. typu, najmä kvôli tomu, že variant omikron sa tak rýchlo šíri medzi deťmi. V najbližších mesiacoch až rokoch môžeme zaznamenať podstatný nárast tohto ochorenia."

Stále však nie je jasné ako tieto dve choroby súvisia a či sú v hre iné faktory alebo nie. Podľa lekárov je potrebný ďalší výskum a dovtedy, kým nebude úplne pochopená súvislosť, je dôležité poznať štyri hlavné príznaky cukrovky. Ak si všimnete väčšiu únavu a smäd ako zvyčajne, častejšiu potrebu močiť alebo nevysvetliteľnú stratu hmotnosti, je dôležité sa poradiť so svojím lekárom.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, news-medical.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.