• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Deväť z desiatich Slovákov trpí bolesťami chrbta

  • 10:00 26.10.2013
  • BRATISLAVA
Deväť z desiatich Slovákov trpí bolesťami chrbta

Aktívny spôsob života pozitívne vplýva aj na chrbát, napriek tomu iba malé percento opýtaných pravidelne športuje. Bolesti sú trestom za to, ako macošsky sa správame k našej chrbtici, varuje odborník.

Podľa prieskumu, ktorý realizovala Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva SLS, pociťuje až deväť z desiatich Slovákov bolesti chrbta. Dotazník vyplnilo 1500 náhodne vybraných pacientov bez ohľadu na to, s akým problémom prišli k lekárovi.

Napriek tomu, že aktívny spôsob života pozitívne vplýva na stav chrbta, len 19 percent z účastníkov prieskumu uviedlo, že pravidelne športuje. Až ôsmi z desiatich pritom priznali, že bolesti chrbta ich nejakým spôsobom obmedzujú v bežnom živote.

"Bolesti chrbta sú trest za to, ako macošsky sa správame k našej chrbtici. Sedavý spôsob života, jazdenie autom, málo pohybových aktivít, nesprávne držanie tela či nesprávne pohybové vzorce pri práci - to sú tie najčastejšie príčiny bolesti chrbta,“ povedal na tlačovej konferencii prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS Peter Makara.

Pri užívaní analgetík hrozia rôzne riziká

Pacienti pri bolestiach chrbtice najčastejšie siahajú po analgetikách. V slovenských ambulanciách mesačne predpíšu viac ako 150-tisíc balení nesteroidných analgetík, teda najčastejšie odporúčaných liekov pri bolestiach chrbta. V prípade ich dlhodobého užívania, alebo užívania maximálnych odporúčaných dávok, však hrozia pacientom aj rôzne riziká.

„Liekové kontrolné úrady, či už slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), alebo Európska lieková agentúra (EMA) varujú pred vážnymi rizikami, ktoré sú spojené s užívaním nesteroidných analgetík. Ide najmä o príznaky zo strany tráviaceho systému, ako sú pocity na vracanie, bolesti brucha, nechutenstvo a v najhoršom prípade vznik žalúdočných vredov. Tak isto sa odporúča opatrnosť u pacientov so srdcovocievnymi ochoreniami, prípadne u tých, ktorí majú rizikové faktory týchto ochorení, napríklad vysoký tlak krvi, zvýšenú hladinu cholesterolu, diabetes alebo sú fajčiarmi,“ vysvetlil Makara.

Pomáhajú B vitamíny

Pri bolestiach chrbta si podľa Makaru môžu pacienti pomôcť aj komplexom B vitamínov.

"Okrem zmeny životosprávy a jej dôsledným dodržiavaním môžu pacienti pomôcť svojmu chrbtu aj dostatočne vysokými liečebnými dávkami vitamínov skupiny B, hlavne B1, B6 a B12 . Vitamíny skupiny B spolu s liekmi proti bolesti prinášajú lekárom a ich pacientom možnosť rýchlejšieho nástupu účinku, čo prinesie celkové skrátenie liečby," povedal a zároveň upozornil, že je dôležité rozlišovať liek a výživový doplnok.

Prvý z nich totiž obsahuje vysoké, výrobcom garantované dávky vitamínov, zatiaľ čo pri druhom nie je dávka účinných vitamínov garantovaná. Veľa vitamínu B sa nachádza aj v cereáliách, droždí či mäse. Naopak, vitamínu B vyslovene škodia napríklad ustrice, surové ryby alebo aj čaj a káva v prehnanom množstve.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.