• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Tento typ sporáka môže poškodiť vaše zdravie

  • 20:01 27.09.2022
  • Svet
Tento typ sporáka môže poškodiť vaše zdravie

Používanie tohto typu sporáka či varnej dosky vás môže vystaviť riziku nebezpečných chorôb.

Odborníci varujú, že plynové sporáky prinášajú so sebou aj zdravotné riziká, ktoré si mnohí neuvedomujú. Plynové varné dosky vypúšťajú potenciálne nebezpečné plyny, aj keď sú vypnuté. Podľa vedcov môžu plynové sporáky ohroziť rodiny niekoľkými smrteľnými chorobami tým, že vypúšťajú rovnaké častice ako osobné autá a kamióny.

Podľa štúdie publikovanej v odbornom časopise Environmental Science & Technology sporáky znečisťujú domy oxidom dusičitým (NO2). Plyn môže spôsobiť astmu u detí a vystaviť dospelých riziku rakoviny.

Táto znečisťujúca látka sa najčastejšie vyskytuje na diaľniciach. Keďže kuchyne sú uzavreté priestory, plyn sa v nich zdržiava dlhšie a rodiny sú oveľa viac vystavené riziku rakoviny a astmy. Veľkosť domu a kvalita vetrania tiež zohrávajú úlohu. Jonathan Levy, profesor environmentálneho zdravia na Bostonskej univerzite, uviedol:

"Vystavenie oxidu dusičitému v domácnostiach bolo spojené s ťažšou astmou a zvýšeným používaním inhalátorov u detí. Tento plyn môže postihnúť aj dospelých astmatikov a prispieva k rozvoju aj exacerbácii chronickej obštrukčnej choroby pľúc.“

Holandská štúdia publikovaná vo vedeckom časopise International Journal of Epidemiology odhalila, že ľudia s plynovým sporákom mali o 42 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku astmy.

Aj keď sú varné dosky vypnuté, uvoľňujú chemikálie ako metán, ktoré nielenže poškodzujú životné prostredie, ale môžu u ľudí spôsobiť aj zrýchlený tep a problémy s dýchaním. Po zapnutí plynových sporákov sa tiež uvoľňuje benzén – chemická látka spojená s rôznymi druhmi rakoviny vrátane leukémie.

Štúdia zistila, že 95 percent plynových sporákov uvoľňuje rakovinotvorný plyn. Aby ste znížili vystavenie vašej rodiny škodlivým plynom, Levy odporúča zlepšiť ventiláciu:

„Skúste spustiť odsávač pár, ktorý sa odvetráva von a počas varenia otvárajte kuchynské okná. To pomôže, ale neodstráni to expozíciu, najmä pre členov domácnosti, ktorí sú v kuchyni počas varenia.“

Odborník tiež vyzval ľudí, aby prešli na indukčné varné dosky. Tie varia oveľa rýchlejšie ako bežné sporáky aj bez zapálenia plameňa alebo ohrevu elektrickej špirály. Ako uviedol:

„Podľa môjho názoru, aj keď nechcete znižovať svoju uhlíkovú stopu, alebo len hľadáte spôsoby, ako uvariť cestoviny rýchlejšie, príležitosť mať vo svojom dome čistejší vzduch môže byť silnou motiváciou na zmeny.“

Predtým odborníci tvrdili, že podávanie antibiotík deťom môže zvýšiť riziko astmy v neskoršom veku. Výskum ukázal, že vystavenie antibiotikám v nízkom veku môže zabiť zdravé črevné baktérie, čo má za následok alergie a astmu v dospelosti.

Odborníci zistili, že mladí ľudia sú v súčasnosti viac ohrození rakovinou ako kedykoľvek predtým. Vedci sa domnievajú, že je to kvôli veľkým zmenám v stravovaní a životnom štýle priemerného západného človeka za posledných niekoľko desaťročí.

Zdroj: Info.sk, TM, pubs.acs.org, theconversation.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.