• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

​Toto musíte spraviť so zeleninou ešte predtým, ako ju dáte zamraziť

  • 20:41 25.09.2022
  • Bratislava
​Toto musíte spraviť so zeleninou ešte predtým, ako ju dáte zamraziť

Neriskujte poškodenie čerstvej zeleniny po vložení do mrazničky. Toto s ňou musíte urobiť ešte predtým, ako ju necháte zmraziť.

Nakupovanie zeleniny vo veľkom je dobrý spôsob, ako ušetriť peniaze za tovar a cestu do obchodu, a v neposlednom rade je aj pohodlnejšie. Mnohé druhy zeleniny vydržia dlhý čas odložené v chladných podmienkach pivnice, no ak ich z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete odkladať na toto miesto, dobre poslúži aj mraznička.

Pri zázvore alebo zemiakoch možno netreba príliš premýšľať predtým, ako ich odložíte do mrazničky, no iné druhy, vrátane brokolice či mrkvy, už nestačí len zabaliť do plastového vrecka a nechať zamraziť. Takýmto spôsobom totiž ovplyvníte chuť, textúru aj farbu zeleniny. Našťastie existuje elegantný spôsob, ako sa takýmto následkom vyhnúť.

Blanšírovanie je krátke varenie zeleniny pred tepelnou úpravou (v tomto prípade pred mrazením). Odborníci sa zhodujú na tom, že tento proces dokáže zastaviť enzymatický dej,ktorý vyvoláva „starnutie“ zeleniny, efektívnejšie ako samotné mrazenie.

Napríklad pre mrkvu je charakteristické, že obsahuje enzýmy, ktoré spúšťajú jej hnitie hneď po odtrhnutí. Ochladenie v chladničke alebo mrazenie v mrazničke ich síce spomalí, ale celkom nezastaví.

Blanšírovanie, ktoré slúži ako poistka pre zachovanie kvality mrazenej zeleniny, je jednoduché a rýchle. Zeleninu (predovšetkým koreňovú) rýchlo povarte vo vriacej vode alebo nad parou a následne opláchnite ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia.

Varenie zeleniny pred mrazením so sebou nesie niekoľko rizík, na ktoré si treba dať pozor. Ide najmä o načasovanie, ktoré pri nesprávnom odhade vedie k opačným výsledkom a podporuje aktivitu enzýmov. Pri prehnanej dĺžke blanšírovania zas riskujete, že zelenina stratí chuť, farbu a vitamíny a minerály.

Väčšinu druhov zeleniny by ste mali blanšírovať 3 až 5 minút. Výnimku treba spraviť napríklad pri kukurici alebo artičokách, ktoré je nutné v závislosti od veľkosti blanšírovať aspoň 5 až 7 minút.

Zeleninu varte v neosolenej vode a následne ju namočte do ľadovej vody na rovnaký čas, aký ste venovali blanšírovaniu. Potom ju uložte na kuchynské utierky a za pravidelného otáčania nechajte celkom uschnúť.

Zeleninu následne preložte na pekáč alebo veľký tanier a jednotlivé kúsky nechajte zamraziť. Až potom ich môžete vložiť do plastového vrecka a odložiť do mrazničky najviac na rok. Takto upravené potraviny môžete variť bez nutného roztápania. Blanšírovanie dokonca kráti čas potrebný na varenie.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.