• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Liek proti hnačke by mohol pomôcť pri liečbe príznakov autizmu

  • 11:52 18.09.2022
  • Oslo
Liek proti hnačke by mohol pomôcť pri liečbe príznakov autizmu

Bežné lieky proti hnačke by mohli pomôcť pri liečbe základných symptómov spojených s poruchou autistického spektra.

Hoci liečba základných symptómov poruchy autistického spektra (PAS) nie je v súčasnosti dostupná, mohol by existujúci liek poskytnúť novú liečbu, aj keď predtým nemal žiadnu súvislosť s PAS? Túto otázku si položili vedci v štúdii publikovanej v odbornom časopise Frontiers in Pharmacology.

Výskumníci použili počítačový model, ktorý zahŕňa proteíny zapojené do PAS a spôsob, akým interagujú. Pri pohľade na to, ako rôzne lieky ovplyvňujú proteíny v systéme, identifikovali potenciálnych kandidátov na liečbu.

Bežne používaný liek proti hnačke nazývaný loperamid (predávaný okrem iného pod značkou Imodium) bol najsľubnejším kandidátom a vedci majú zaujímavú hypotézu o tom, ako môže fungovať pri liečbe symptómov PAS. Niektoré z najbežnejších symptómov pri PAS zahŕňajú ťažkosti so sociálnou interakciou a komunikáciou.

„V súčasnosti nie sú schválené žiadne lieky na liečbu deficitov sociálnej komunikácie, hlavného symptómu PAS,“ povedala vedúca autorka štúdie Elise Koch z University of Oslo. "Väčšina dospelých a asi polovica detí a dospievajúcich s PAS je však liečená antipsychotikami, ktoré majú vážne vedľajšie účinky alebo sú pri PAS nedostatočne účinné."

Premena bežných liekov na nové spôsoby liečby

V snahe nájsť nový spôsob liečby PAS sa výskumníci pozreli na prepracovanie liekov, čo zahŕňa skúmanie existujúcich liekov ako potenciálnej liečby iného stavu. Tento prístup má množstvo výhod, pretože často existujú rozsiahle znalosti o existujúcich liekoch, pokiaľ ide o ich bezpečnosť, vedľajšie účinky a biologické molekuly, s ktorými v tele interagujú.

Na identifikáciu nových spôsobov liečby PAS výskumníci použili počítačovú sieť interakcie proteínov. Takéto siete zahŕňajú proteíny a komplexné interakcie medzi nimi. Je dôležité vziať do úvahy túto zložitosť pri štúdiu biologických systémov, pretože ovplyvnenie jedného proteínu môže mať často vedľajšie účinky inde.

Výskumníci vytvorili proteínovú interakčnú sieť, ktorá zahŕňala proteíny spojené s PAS. Skúmaním existujúcich liekov a ich interakcií s proteínmi v sieti tím identifikoval niekoľko kandidátov, ktorí pôsobia proti biologickým procesom, ktoré sú základom PAS.

Najsľubnejší liek sa nazýva loperamid, ktorý sa bežne používa pri hnačke. Aj keď sa môže zdať zvláštne, že liek proti hnačke môže liečiť základné symptómy PAS, vedci vyvinuli hypotézu o tom, ako môže fungovať.

Od porúch gastrointestinálneho systému po PAS

Loperamid sa viaže a aktivuje proteín nazývaný μ-opioidný receptor, ktorý je bežne ovplyvnený opioidnými liekmi, ako je morfín. Spolu s účinkami, ktoré by ste normálne očakávali od opioidnej drogy, ako je napríklad úľava od bolesti, ovplyvňuje μ-opioidný receptor aj sociálne správanie.

V predchádzajúcich štúdiách geneticky upravené myši, ktorým chýba μ-opioidný receptor, preukázali sociálne deficity podobné tým, ktoré sa pozorovali pri PAS. Zaujímavé je, že lieky, ktoré aktivujú μ-opioidný receptor, pomohli obnoviť sociálne správanie.

Tieto výsledky u myší zdôrazňujú možnosť, že loperamid alebo iné lieky, ktoré sa zameriavajú na μ-opioidný receptor, môžu predstavovať nový spôsob liečby sociálnych symptómov prítomných pri PAS, ale na testovanie tejto hypotézy je potrebný ďalší výskum. V každom prípade súčasná štúdia demonštruje silu predpokladu, že staré známe lieky je skutočne možné naučiť nové triky.

Zdroj: Info.sk, TM, frontiersin.org, news-medical.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.