• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Americké tajné služby odpočúvali desiatky svetových lídrov

  • 13:56 25.10.2013
  • WASHINGTON
Americké tajné služby odpočúvali desiatky svetových lídrov

Americké tajné služby odpočúvali mobilnú komunikáciu 35 svetových lídrov, ktorých kontakty im ponúkli nemenovaní predstavitelia vlády a Pentagonu.

Uvádza sa to v materiáli, ktorý vo štvrtok zverejnil britský denník Guardian. Ten čerpá z dokumentov získaných od bývalého spolupracovníka tajných služieb USA Edwarda Snowdena.

Z materiálov vyplýva, že agenti americkej Národnej bezpečnostnej služby (NSA) dlhé roky monitorovali komunikáciu z osobných mobilov lídrov mnohých krajín sveta.

Jeden z členov vlády dokonca poskytol až 200 telefónnych čísel na 35 vysokých zahraničných politikov.

Podľa dokumentu boli agenti inštruovaní, ako majú získavať informácie, pričom odpočúvanie nebolo ojedinelé, ale išlo o bežnú prax.

Guardian zverejnil informácie krátko po tom, ako sa objavili podozrenia o odpočúvaní mobilu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Biely dom tieto informácie odmietol potvrdiť. Nemci si predvolali amerického velvyslanca a Merkelová žiadala vysvetelenie priamo od prezidenta USA Baracka Obamu.

Snowdenove dokumenty obsahujú aj tajné akcie NATO voči Rusku

Spojené štáty varovali niektoré tajné služby svojich európskych spojencov pred obsahom tajných dokumentov poskytnutých bývalým spolupracovníkom tajných služieb USA Edwardom Snowdenom. Informoval o tom vo štvrtok denník Washington Post. Americké spravodajstvo poukázalo na množstvo detailov vzájomnej spolupráce i na tajné informácie zhromaždené o Rusku, Iráne či Číne. Denník odvolávajúci sa na nemenovaný zdroj z americkej vlády uvádza, že Snowdenove dokumenty popisujú okrem iného aj tajný program zbierania informácií jednej z členských krajín NATO namierený voči Rusku. Vďaka nemu získavajú americké vzdušné a námorné sily cenné informácie . "Ak by o tom Rusi vedeli, nebolo by pre nich ťažké prijať patričné opatrenia na ukončenie (programu)," cituje Washington Post nemenovaného predstaviteľa vlády.

Kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) odhalil Snowden v júni a následne ušiel z USA, aby napokon dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Američan Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády ale i svojich vlastných občanov.

Odporúčame aj:

Premiér Indie sa odpočúvania nebojí, nemá mobil ani email

Američania odpočúvali Merkelovú, nahnevali eurokomisárku

Vláda sa tvári, že sa jej odpočúvanie netýka, tvrdí Fedor
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.