• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 8.11.2025Meniny má Bohumír
Bratislava

​Tento nápoj vyplavuje železo z tela a redukuje jeho vstrebávanie. Dôležité je načasovanie

  • 7:05 22.09.2022
  • Bratislava
​Tento nápoj vyplavuje železo z tela a redukuje jeho vstrebávanie. Dôležité je načasovanie

Železo je minerál, s ktorého pravidelným dopĺňaním má problém väčšina celosvetovej populácie. Ukazuje sa, že k jeho nedostatku v organizme prispieva aj konzumácia niektorých nápojov.

Železo je kľúčový minerál, ktorý sa v tele podieľa na niekoľkých procesoch, z ktorých najvýznamnejší je transport kyslíka v krvi. Prísun kyslíka je nevyhnutný pre správne fungovanie každého orgánu, a preto nedostatok železa vedie k závažným následkom na celkové zdravie človeka.

V prípade nedostatku železa nie je možné viniť len jeho nedostatočný príjem zo stravy. K tomuto stavu prispieva aj konzumácia kávy a čaju, ktorá pri nesprávnom načasovaní dokáže ovplyvniť vstrebávanie železa.

Ľudia, ktorí sú náchylní na nedostatok železa v krvi, by sa podľa odborníkov mali vyhnúť konzumácii kávy a čaju spolu s jedlom. Okrem toho by mali obmedziť príjem otrúb.

„Káva, čaj a víno obsahujú taníny, ktoré obmedzujú vstrebávanie železa tak, že sa naň naviažu a transportujú ho z tela von,“ vysvetľuje austrálsky magazín Better Health. „Kyselina fytová a vláknina, ktorá sa nachádza v celozrnných potravinách, ako sú otruby, môže takisto obmedziť vstrebávanie železa a ďalších minerálov.“

Oslabenú absorpciu železa po vypití kávy a čaju potvrdzuje aj štúdia zverejnená na stránkach American Journal of Clinical Nutrition. „Šálka kávy obmedzuje vstrebávanie železa po skonzumovaní hamburgeru o 39 percent, šálka čaju o 64 percent,“ tvrdia vedci.

Kávu je bezpečné piť asi hodinu pred jedlom alebo po ňom, tvrdia výskumy, podľa ktorých sú nebezpečnou zložkou pre vstrebávanie železa v organizme aj polyfenoly obsiahnuté v obidvoch horúcich nápojoch. Tie pozostávajú predovšetkým z kyseliny chlorogénovej, ktorá je pre zdravie vo všeobecnosti skôr prínosná, no takisto sa naväzuje na železo a vyplavuje ho z tela.

Najväčšej hrozbe zníženého vstrebávania železa čelia ľudia, ktorí ho získavajú z rastlinnej stravy, ako sú obohatené cereálie, fazuľa, tmavá čokoláda, šošovica, špenát, zemiaky so šupkou a orechy a semiačka. Takýto typ železa sa nazýva nehémové železo.

Zdroj: Info.sk, DP, betterhealth.vic.gov.au, express.co.uk, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

20:47 06.11.2025Zdravie

Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

7:32 04.11.2025Zdravie

Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

20:55 30.10.2025Zdravie

Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

20:19 26.10.2025Zdravie

Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.

Zdravotný problém, o ktorom ste nepočuli: Prenasleduje až 90 percent ľudí

Zdravotný problém, o ktorom ste nepočuli: Prenasleduje až 90 percent ľudí

19:32 26.10.2025Zdravie

Väčšina ľudí o ňom nikdy nepočula, hoci prenasleduje takmer každého z nich. Ako sa prejavuje málo známy syndróm?