Tento nápoj vyplavuje železo z tela a redukuje jeho vstrebávanie. Dôležité je načasovanie

Železo je minerál, s ktorého pravidelným dopĺňaním má problém väčšina celosvetovej populácie. Ukazuje sa, že k jeho nedostatku v organizme prispieva aj konzumácia niektorých nápojov.
Železo je kľúčový minerál, ktorý sa v tele podieľa na niekoľkých procesoch, z ktorých najvýznamnejší je transport kyslíka v krvi. Prísun kyslíka je nevyhnutný pre správne fungovanie každého orgánu, a preto nedostatok železa vedie k závažným následkom na celkové zdravie človeka.
V prípade nedostatku železa nie je možné viniť len jeho nedostatočný príjem zo stravy. K tomuto stavu prispieva aj konzumácia kávy a čaju, ktorá pri nesprávnom načasovaní dokáže ovplyvniť vstrebávanie železa.
Ľudia, ktorí sú náchylní na nedostatok železa v krvi, by sa podľa odborníkov mali vyhnúť konzumácii kávy a čaju spolu s jedlom. Okrem toho by mali obmedziť príjem otrúb.
„Káva, čaj a víno obsahujú taníny, ktoré obmedzujú vstrebávanie železa tak, že sa naň naviažu a transportujú ho z tela von,“ vysvetľuje austrálsky magazín Better Health. „Kyselina fytová a vláknina, ktorá sa nachádza v celozrnných potravinách, ako sú otruby, môže takisto obmedziť vstrebávanie železa a ďalších minerálov.“
Oslabenú absorpciu železa po vypití kávy a čaju potvrdzuje aj štúdia zverejnená na stránkach American Journal of Clinical Nutrition. „Šálka kávy obmedzuje vstrebávanie železa po skonzumovaní hamburgeru o 39 percent, šálka čaju o 64 percent,“ tvrdia vedci.
Kávu je bezpečné piť asi hodinu pred jedlom alebo po ňom, tvrdia výskumy, podľa ktorých sú nebezpečnou zložkou pre vstrebávanie železa v organizme aj polyfenoly obsiahnuté v obidvoch horúcich nápojoch. Tie pozostávajú predovšetkým z kyseliny chlorogénovej, ktorá je pre zdravie vo všeobecnosti skôr prínosná, no takisto sa naväzuje na železo a vyplavuje ho z tela.
Najväčšej hrozbe zníženého vstrebávania železa čelia ľudia, ktorí ho získavajú z rastlinnej stravy, ako sú obohatené cereálie, fazuľa, tmavá čokoláda, šošovica, špenát, zemiaky so šupkou a orechy a semiačka. Takýto typ železa sa nazýva nehémové železo.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii
Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!
Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa
Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť
Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.

Zdravotný problém, o ktorom ste nepočuli: Prenasleduje až 90 percent ľudí
Väčšina ľudí o ňom nikdy nepočula, hoci prenasleduje takmer každého z nich. Ako sa prejavuje málo známy syndróm?
















