• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Finále kauzy Veľký Slavkov sa posúva kvôli obhajcovi

  • 10:19 24.10.2013
  • BRATISLAVA
Finále kauzy Veľký Slavkov sa posúva kvôli obhajcovi

Okresný súd Bratislava I. vo štvrtok musel odročiť pojednávanie s bývalým námestníkom generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislavom B., ktorý čelí obžalobe v reštitučnej kauze Veľký Slavkov.

Kauza speje do finále, malo by vypovedať šesť posledných svedkov.

Zo štvrtkového termínu sa však ospravedlnil obhajca Branislava B., ktorý je práceneschopný.

Z pojednávania sa ospravedlnil aj Branislav B., keďže ho advokát informoval o svojej práceneschopnosti a on trvá na osobnej prítomnosti svojho obhajcu na pojednávaní.

Na súd neprišiel jeden z predvolaných svedkov, ktorému zamestnávateľ za tento deň nechcel zaplatiť sociálne odvody a on si nechcel čerpať dovolenku. Samosudca ho teraz predvolá pod hrozbou poriadkovej pokuty a telefonicky sa spojí s jeho zamestnávateľom. Prípad odročili na 19. decembra.
Neštandardný postup

V júni na súde opisovala bývalá šéfka zvolenského regionálneho odboru SPF, ako podľa nej Branislav B. použil neštandardný postup pri vybavovaní jednej reštitúcie. Spolu s referentom odboru ich vtedy zavolali do bratislavskej centrály SPF, kde sa riešil prípad reštituentky z južného Slovenska, ktorá chcela zameniť pozemky v katastri Vígľaša. Branislav B. im povedal, že prípad treba vyriešiť ešte v ten deň. „Ak sa dozviem, že sa niekomu nepáči spôsob vybavenia tejto reštitúcie, tak sa postarám, aby viac nerobil na fonde ani v inom štátnom úrade,“ reprodukovala svedkyňa slová, ktoré si údajne vypočula od vtedajšieho námestníka fondu Branislava B.

Prípad sa riešil spôsobom, aký riaditeľka dovtedy nepoznala. Zvyčajne totiž podklady k riešeniu reštitučného nároku pripravoval regionálny odbor a v Bratislave ich spolu s návrhom zmluvy len schvaľovali. V tomto prípade to bolo naopak. Spis už bol na riaditeľstve pripravený, zavolaní ľudia z regionálneho odboru mali podpísať len kontrolný list. Branislav B. im ukázal aj splnomocnenie riaditeľa, že má oprávnenie zmluvy podpisovať.

Spomínaný referent Zvolenského odboru SPF hovoril na súde o tom, že podklady k prípadom reštitúcií za bežných okolností vyhotovujú regionálne odbory priamo. Reštituent si najprv podá žiadosť - v tom čase bola ešte možnosť zamieňať pozemky, a to aj medzi okresmi. Pozemok však má byť primeraný reštitučnej náhrade.
Nesedeli dátumy

Pred súdom vypovedal aj vtedajší riaditeľ regionálneho odboru SPF Banská Bystrica. Ten podľa vlastných slov nastúpil do rozbehnutého vlaku, lebo šéfom pobočky sa stal v čase, keď už boli podpísané všetky problematické zmluvy s reštituentmi.

Spomenul si na problémové prípady, ktoré boli v lokalitách Veľký Slavkov, Šalková a Baláže (tam dostala reštituentka z Komárna pozemky, ktoré boli v správe banskobystrického regionálneho odboru).

Za svedkom prišiel vyšetrovateľ s prokurátorom a išli stranu po strane v spise. Vo štvrtok na súde povedal, že nesedeli dátumy. Keď sa chystá zmluva o prevode, treba najprv pripraviť podklady. Tie boli podľa svedka dodané do spisu neskôr ako bola pripravená zmluva.

Zmluvu o bezodplatnom prevode podpisujú štatutári SPF, pripravuje ju pracovník regionálneho odboru. Z Branislavom B. sa svedok stretol len raz, keď prišiel k nim na regionálny odbor. Prišiel ich upozorniť, aby si dávali pozor na mediálne vyjadrenia, lebo predtým ich údajne televízny redaktor nahral skrytou kamerou k prípadu Šalková.

Prokurátorka počas súdne procesu predložila v kauze nový dôkaz, na ktorý upozornil časopis .týždeň. Podľa neho mala jedna reštituentka z kauzy v roku 2004 trvalý pobyt v byte, kde vtedy bývala matka Branislava B.
Kauza vyvolala vládnu krízu

Prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry vlani v marci podala na Branislava B. obžalobu, pripisuje mu prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V čase jeho poverenia na riadenie a zastupovanie fondu od 29. marca 2007 do 10. apríla 2007 nechal vypracovať a podpísal viaceré zmluvy s reštituentmi o bezodplatnom prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v katastrálnom území Veľký Slavkov a iných lokalitách (Vígľaš, Podkonice, Baláže).

Prokuratúra tvrdí, že pri týchto zmluvách nebol dodržaný úradný postup organizačných útvarov Slovenského pozemkového fondu pri uzatváraní zmlúv. "Potom požiadal o vklad týchto zmlúv, pričom podľa prokuratúry pri ich vypracovaní uviedol nesprávny dátum ich vypracovania a podpisu tak, aby sa krylo s obdobím jeho poverenia na zastupovanie generálneho riaditeľa SPF," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová. V prípade uznania viny hrozí obvinenému hrozí trest odňatia slobody v trvaní od dvoch do piatich rokov.

Okresný súd vlani v júli konanie voči Branislavovi B. zastavil, lebo podľa neho neboli naplnené zákonné znaky skutkovej podstaty prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Chýbala mu subjektívna stránka, teda Branislav B. podľa súdu nebol verejný činiteľ. Prokuratúra uspela so sťažnosťou proti tomuto verdiktu. Krajský súd v Bratislave zrušil 15. decembra 2012 rozhodnutie prvostupňového súdu. Dôvodom však bola skutočnosť, že nižší súd nerozhodoval na pojednávaní, ale od stola. Preto musí byť hlavné pojednávanie.

Kauza Veľký Slavkov vyvolala vládnu krízu prvého Ficovho kabinetu, v ktorom boli so Smerom-SD aj SNS a ĽS-HZDS. Práve Mečiarova strana Branislava B. do fondu nominovala. O funkciu v čase kauzy prišiel minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Vláda odvolala správnu a dozornú radu Slovenského pozemkového fondu. Kabinet zmrazil akékoľvek nakladanie s pozemkami v správe SPF. Napokon sa menili aj pravidlá prevodov pozemkov v reštitučných prípadoch.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.