• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Nezabudnuteľný český herec Miloš Kopecký sa narodil pred 100 rokmi

  • 6:40 22.08.2022
  • Praha/Bratislava
Nezabudnuteľný český herec Miloš Kopecký sa narodil pred 100 rokmi

Dnes uplynie od narodenia charizmatického českého divadelného a filmového herca Miloša Kopeckého 100 rokov.

Preslávil sa mnohými divadelnými, filmovými a televíznymi úlohami. Vari najväčšiu popularitu mu priniesla úloha doktora Štrosmajera v legendárnom seriáli Nemocnica na kraji mesta. Pamätníci však vravia, že ďaleko lepšie hral v divadle, spomínajúc na jeho úlohy Richarda III., Harpagona či Higginsa.

Narodil 22. augusta 1922 v Prahe do dobre situovanej rodiny kožušníka Vladimíra Kopeckého, ktorý mal módny salón a obchod v centre Prahy a bývalej modelky, neskôr klobučníčky Marty Grimmovej.

V mladosti musel prekonať odpor otca voči herectvu, ktorý od syna očakával zveľaďovanie kožušníckeho podniku. Mladého Miloša Kopeckého však lákalo divadlo. Túžbu po herectve viac chápala mama, ktorá ho podporovala v snahe stať sa hercom. Synovho úspechu sa ale nedožila. Kvôli jej židovskému pôvodu sa s ňou Kopeckého otec rozviedol a skončila v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, odkiaľ sa už nevrátila. Miloš Kopecký spomínal na hrozný okamih, kedy vyprevádzal svoju matku na vlak, ktorý ju odvážal do koncentračného tábora.

Peklom nacistického tábora si prešiel aj budúci slávny herec, ktorý bol nacistickými zákonmi kvalifikovaný ako židovský miešanec. V auguste 1944 musel nastúpiť do pracovného tábora v Bystřici pri Benešove. Zostal v ňom až do konca mája 1945.

Miloš Kopecký začal hrať už počas okupácie so skupinou mladých umelcov Tvar, po skončení druhej svetovej vojny pokračoval v hereckej kariére v divadle Větrník. Neskôr vystriedal niekoľko angažmán vrátane Divadla Emila Františka Buriana, hudobného divadla na Karlíne, Divadla ABC, pôsobil v pražskom Národnom divadle a od roku 1965 až do konca kariéry bol členom súboru Divadla na Vinohradech. V roku 1979 mu bol udelený titul zaslúžilý umelec a v roku 1985 titul národný umelec.

Svoje úlohy oživil novátorským poňatím a svojbytnou inteligentnou komikou, čo ho zaradilo medzi české herecké legendy. Do pamäti filmových divákov sa nezmazateľne zapísal stvárnením postáv v známych filmoch ako napríklad Pyšná princezna (1952), Byl jednou jeden král... (1954), Dobrý voják Švejk (1956), Baron Prášil (1962), Limonádový Joe (1964), Bíla paní (1965), Noc na Karlštejně (1973), Adéla ještě nevečeřela (1977), Božská Ema (1979) alebo Tři veteráni (1984).

Svoje skvelé herecké umenie tiež predviedol v televíznych seriáloch Hříšní lidé města pražského (1968) či Slavné historky zbojnické (1985).

Najslávnejšou úlohou Miloša Kopeckého sa však stala rola doktora Štrosmajera v seriáli Jaroslava Dietla Nemocnica na kraji mesta (1977). „K umývačke riadu i anglickej kráľovnej sa má muž chovať rovnako, to znamená dobre a galantne. Ženy to na mne vycítili a zrejme ocenili,“ charakterizoval svoj vzťah k ženám štyrikrát ženatý umelec.

Ku koncu života zverejnil svoje vážne psychické problémy, s ktorými bojoval takmer celý život - trpel maniodepresívnou psychózou.

Jedna z najväčších českých hereckých hviezd, nezabudnuteľný a charizmatický Miloš Kopecký, navonok suverénny bonviván, ale vo vnútri zložitá duša skúšaná ťažkou duševnou chorobou, zomrel 16. februára 1996 v Prahe vo veku 73 rokov.

Poslednýkrát sa pred kamerou objavil v rozprávke Kouzelný měšec, ktorá mala premiéru 22. februára 1996 - šesť dní po jeho smrti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.