• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Počet detí v triedach sa zvýši len na druhom stupni

  • 17:33 23.10.2013
  • BRATISLAVA
Počet detí v triedach sa zvýši len na druhom stupni

Počet prvákov v jednej triede základnej školy sa napokon zvyšovať nebude.

Ministerstvo školstva ustúpilo od plánu zvýšiť maximálny počet v triede zo súčasných 22 na 25 detí.

Limity na triedu sa zvýšia len na druhom stupni, a to o jedného žiaka. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne rezortu školstva, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Okrem maximálneho počtu žiakov v triedach novela stanovuje aj ich najnižší počet.

Počet žiakov na triedu v piatom až deviatom ročníku základných škôl by sa mal zvýšiť z 28 na 29. Prvákov by malo napokon ostať v triede toľko, koľko doteraz, teda 22 detí. Predtým rezort navrhoval, aby sa počet žiakov prvého ročníka zvýšil na 25 tak, aby sa vyrovnal počtu detí v ostatných ročníkoch prvého stupňa. Ide tak o ďalší ústupok ministerstva školstva. Svoj zámer totiž rezort už raz upravoval.
Počty zmiernili

V úplne prvom návrhu ministerstvo plánovalo zvýšiť maximálny počet žiakov na prvom stupni až na 28 a na druhom stupni na 30 žiakov. Počty nakoniec zmiernili na základe pripomienok k návrhu novely zákona. Limit sa zmení aj pre počet žiakov v prvom ročníku strednej školy, a to z pôvodných 30 na 31. Pri určení maximálnych počtov žiakov v triedach sa vychádzalo z priemernej naplnenosti triedy v krajinách OECD v roku 2010, zdôvodňuje ministerstvo.

Novela zákona určuje aj najnižší počet detí v triede, čo doteraz v zákone nebolo. Prvákov by malo byť v triede aspoň 11. Na prvom stupni od druhého do štvrtého ročníka by malo byť v triede minimálne 13 žiakov, na druhom stupni sa ich minimálny počet stanovuje na 15. Triedu strednej školy by zas malo navštevovať aspoň 17 žiakov. "Najnižší počet žiakov v triedach základných škôl a stredných škôl sa bude zavádzať postupne, a to v školskom roku 2014/2015,“ uvádza ministerstvo v návrhu. Najprv by pritom minimálne počty mali zaviesť v prvom a piatom ročníku základných škôl a prvom ročníku stredných škôl. V ďalších školských rokoch by mali nasledovať ostatné ročníky.

Chcú zrušiť uznávanie jazykových certifikátov

Rezort školstva tiež navrhuje zrušiť uznávanie jazykových certifikátov ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka. Poskytujú ich totiž rôzne inštitúcie, úroveň ktorých štát nevie kontrolovať, preveriť sa nedá ani priebeh skúšky, píšu tvorcovia novely v dôvodovej správe. „Ak žiak je schopný vykonať jazykovú skúšku na získanie jazykového certifikátu, nemal by mať problém úspešne vykonať maturitnú skúšku z cudzieho jazyka,“ tvrdí rezort školstva.

Ak novelu schváli parlament a podpíše ju prezident, maximálne počty detí v triedach nadobudnú účinnosť 1. januára 2014, minimálne počty v septembri 2015. Certifikáty by ako náhrada za maturitnú skúšku mali prestať platiť v septembri 2015.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.