• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Ceny pohonných látok v EÚ nevídane poklesli

  • 13:50 01.03.2013
  • BRATISLAVA
Ceny pohonných látok v EÚ nevídane poklesli

Ceny nafty i benzínov v krajinách Európskej únie (EÚ) klesli. Benzín za týždeň zlacnel v priemere o štyri centy, nafta o šesť centov.

Informoval o tom Tomáš Novotný z portálu auto.sme.sk. "Pokles cien, ktorý vyplýva z aktuálnych údajov Európskej únie, sa zdá byť priam neuveriteľný. Najmä, ak si porovnáme vývoj cien pohonných látok na Slovensku s tým, čo uvádzajú aktuálne štatistiky Európskej únie," konštatuje Novotný.

Ako pokračoval, kým na Slovensku priemerné ceny benzínov narástli o dva centy na liter, podľa európskych štatistík to bolo až o viac ako 4,5 centu na liter. Rovnako, kým nafta u nás zdražela v priemere o 1,5 centu na liter, EÚ na Slovensku zaznamenala naopak asi jednocentový pokles.

Ceny benzínov klesli celkovo v 21 štátoch, nafta v 22 krajinách. Zdraženie benzínu pocítilo šesť krajín, nárast cien nafty zase päť štátov. Zmeny cien pohonných látok sú podľa Novotného nevídané, niekde totiž klesali aj o viac ako desať centov na liter.

Benzín najvýraznejšie zlacnel na Cypre o 0,138 eur na liter a v Slovinsku o 0,135 eur na liter, pričom EÚ zaznamenala viac ako desaťcentový pokles cien aj v ďalších troch krajinách. Cena nafty najviac poklesla vo Švédsku o 0,130 eur na liter a v Bulharsku o 0,128 eur na liter. O viac ako desať centov na liter nafta zlacnela aj v Španielsku, na Cypre, v Slovinsku, v Estónsku a v Holandsku.

Únia zaznamenala najzreteľnejšie zdraženie benzínov v Írsku o 0,072 eur na liter a vo Veľkej Británii o 0,050 eur na liter. Nafta najvýraznejšie zdražela v Grécku o 0,063 eur na liter a v Írsku o 0,038 eur na liter.

Zvláštny pokles cien podľa Novotného neobišiel ani LPG. Najviac zníženie ceny pocítili v Belgicku o 0,135 eur na liter a v Bulharsku o 0,132 eur na liter. Skvapalnený propán-bután zase najvýraznejšie zdražel v Portugalsku o 0,027 eur na liter a v Estónsku o 0,020 eur na liter.

"Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 4,1 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššia o 2,5 centu za liter," uviedol Novotný. Slovensko je v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie na 16. mieste, v rebríčku najnižších cien nafty zase na 17. priečke.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

DNES - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

DNES - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

DNES - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

DNES - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.