• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Ručné granáty po výbuchu v Novákoch v armáde skončia

  • 18:27 22.10.2013
  • BRATISLAVA/NOVÁKY
Ručné granáty po výbuchu v Novákoch v armáde skončia

Univerzálne ručné granáty URG-86 pravdepodobne po udalosti v Centre testovania munície v Novákoch skončia.


Pripustil to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek, ktorý sa bol so štátnym tajomníkom Milošom Kotercom pozrieť na mieste, kde v rukách 36-ročného pyrotechnika vybuchol. „Je celkom možné, že všetky zvyšné granáty URG-86, ktoré máme, už ani nebudeme ďalej kontrolovať. Je možné, že záverom našich opatrení bude, že sa všetky granáty zničia,“ povedal Vojtek s tým, že by ich bezpečne prepravili na miesto, kde sa uskutoční prípadná likvidácia.

V armáde mali takmer 208 tisíc granátov tohto typu, skontrolovali takmer 68 tisíc z nich. „Zistili sme tam viaceré konštrukčné chyby alebo technické nedostatky. Na základe toho robíme aj ich delaboráciu,“ dodal šéf armády.

Kontroly granátov nariadili po tragickej udalosti zo 7. marca minulého roka, keď v muničnom sklade v Novákoch pri manipulácii s granátmi zahynul 43-ročný civilný zamestnanec z Nitrianskych Sučian a traja ľudia sa zranili. Vtedy išlo o granát zo série vyrobenej v roku 1997, ktoré po skúškach v roku 2006 reklamovali pre nedostatky.

Nespoľahlivé granáty

Niekoľko testovaných kusov nevybuchlo – zlyhala časová funkcia. Testované granáty boli bezpečné pre hádzajúceho, ale nespoľahlivé pre požadovanú funkciu. Na základe toho sa tieto granáty reklamovali u výrobcu a oprava sa uskutočnila v rokoch 2008 až 2009. Po tragickej udalosti ich všetky bezpečne zlikvidovali.

Nariadené kontroly granátov tohto typu odhalili v troch prípadoch, že chýbal dištančný kolík, teda akási poistka pred nežiaducim výbuchom granátu. Prvotnú kontrolu robia röntgenovým zariadením. Granáty, ktorých funkčnosť v utorok testovali, prešli prvotným röntgenovým testom v pondelok. Vojtek si výsledky v utorok skontroloval. „Skutočne som sa presvedčil, že dištančné kolíky vo všetkých granátoch inkriminovanej série boli. Išlo o sériu 104 (z januára 2004 – pozn. SITA),“ povedal Vojtek.

Zranený pyrotechnik

V utorok robili skúšky funkčnosti granátov – 23 z nich fungovalo normálne, 24. vybuchol v tesnej blízkosti pyrotechnika. Podľa Vojteka to je veľmi skúsený odborník. „Všetko prebiehalo podľa predpisov, hlásenia aj všetky úkony. Aj z hľadiska bezpečnosti - čo je treba dodržiavať, dodržané bolo,“ poznamenal Vojtek. V prípade granátu, ktorý zranil pyrotechnika, nedošlo k iniciácii až po jeho dopade na zem, ale hneď pri odhode. Náčelník generálneho štábu nechce špekulovať o príčine, treba ju vyšetriť.

Doteraz platil v armáde po minuloročnej tragédii zákaz používať granáty URG-86. V utorok Vojtek zakázal aj manipuláciu s nimi, debničiek s granátmi sa už nesmú ani dotýkať. Aj v misii v Afganistane mala armáda sedem tisíc granátov tohto typu. „Vôbec ich nevezieme naspäť, naši odborníci ich na mieste zlikvidovali,“ uviedol Vojtek. Komisionálne zničili aj tie granáty, ktoré mali naši vojaci v Bosne a Hercegovine.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.