• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Bratislava má po rokoch letecké spojenie s Kyjevom

  • 15:43 01.03.2013
  • BRATISLAVA
Bratislava má po rokoch letecké spojenie s Kyjevom

Bratislava má po siedmich rokoch opäť priame letecké spojenie s Kyjevom.

Ukrajinská letecká spoločnosť Air Onix začala v piatok prevádzkovať pravidelnú linku medzi metropolami oboch susedných štátov. Prvé lietadlo z Kyjeva pristálo na bratislavskom letisku predpoludním.

Ukrajinské aerolínie budú lety zabezpečovať štyrikrát týždenne v pondelok, stredu, piatok a nedeľu lietadlom Boeing 737-500 z kyjevského letiska Žuljany, menšieho z dvoch letísk v hlavnom meste Ukrajiny. Spoločnosť Air Onix si vybrala Bratislavu za svoju prvú cieľovú zahraničnú destináciu v rámci Európskej únie. S predajom leteniek na novú linku Kyjev - Bratislava začala 16. januára.

"Začíname s troma letmi za týždeň a v nasledujúcom mesiaci budú stále štyri," povedal pre agentúru SITA finančný riaditeľ Air Onix Konstantin Hrebinec s tým, že počítajú s maximálnou obsadenosťou letov.

Obrazom: Letisko M. R. Štefánika v Bratislave



O využívanie nového leteckého spojenia s Bratislavou by podľa neho mohli mať na Ukrajine záujem najmä podnikatelia-turisti, ktorí letia do Európy. "Bratislava má veľmi dobrú polohu, dá sa odtiaľ dostať do Viedne, Budapešti a iných metropol," uviedol zástupca aerolínií.

Ukrajinská letecká spoločnosť chce pre Slovákov popularizovať polostrov Krym, ktorý označujú za perlu Ukrajiny, ako rekreačné miesto s dostatočne veľkým záujmom návštevníkov v letnom období. Má už dostatočne rozvinutú infraštruktúru pre turizmus, nové hotely, príjemnú klímu a čisté more. "Sú všetky predpoklady pre to, aby mohli mať slovenskí turisti záujem o cestovanie na Krym," tvrdí Hrebinec. Z kyjevského letiska Žuljany možno pokračovať linkou Air Onix priamo do Simferopoľa na Kryme.

Štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko označil otvorenie leteckej linky medzi Kyjevom a Bratislavou za ďalší impulz pre turistov z Ukrajiny. Doteraz sa mohli dostať na Slovensko iba chartrovými spojmi. "Nové letecké spojenie je príležitosťou a výzvou pre obe naše krajiny. Ukrajinským návštevníkom uľahčí spoznávanie Slovenska a môže byť ich bránou aj do celého stredoeurópskeho regiónu," povedal Palko. Zároveň rokoval s prvým námestníkom ministra cestovného ruchu Autonómnej republiky Krym Nikolajom Mironovom o možnostiach zintenzívnenia spolupráce.

Záujem Ukrajincov o Slovensko v posledných rokoch rastie. Za prvých deväť mesiacov minulého roku v slovenských ubytovacích zariadeniach prenocovalo vyše 27 tis. ukrajinských turistov. Na Slovensku ich to radí do prvej desiatky. "Mierne sa zvyšuje aj priemerný počet nocí, ktorý tu strávia. Vlani na Slovensku ostali v priemere 3,3 dňa. Výrazne rastie predovšetkým záujem o rekreačné pobyty počas zimy. Vyhľadávajú tiež tradičnú kúpeľnú liečbu, poznávacie zájazdy po kultúrno-historických pamiatkach a detské letné i zimné pobyty," doplnil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Veľvyslanectvo SR v Kyjeve a generálny konzulát v Užhorode vlani vydali pre Ukrajincov na základe ich prvej žiadosti okolo 46 tis. slovenských schengenských víz na dva a päť rokov. Slovenský veľvyslanec na Ukrajine Pavol Hamžík predpokladá, že v tomto roku by ich počet mohol dosiahnuť zhruba dvestotisíc.

K tomu podľa neho treba pripočítať malý pohraničný ruch so špeciálnym režimom. Dvojročné víza sú pre turistov a päťročné pre podnikateľov. "Podstatou našej politiky je liberalizácia a odstránenie víz pre Ukrajincov, preto zatiaľ neuvažujeme o rozšírení našich zastúpení v Ukrajine," odvetil Hamžík na otázku jedného z ukrajinských novinárov, či Slovensko neplánuje otvoriť svoj nový konzulát aj na východe Ukrajiny.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.