• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Čo nepožičať ani najlepšej kamarátke

  • 19:00 22.10.2013
  • BRATISLAVA
Čo nepožičať ani najlepšej kamarátke

Muži majú svoje železné pravidlo: Ženy a autá sa nepožičiavajú. Dámy majú medzi sebou dôvernejší vzťah. Často sa medzi sebou podelia o mnohé zo svojich osobných vecí. Robia však veľkú chybu. Môžu si tak privodiť nepríjemné zdravotné problémy.

"Nemáš lesk na pery?"

Herpesy, afty, očné zákaly, alergické výsypy...možno si to ani neuvedomujete, no ich príčinou môže byť jednoducho to, že ste sa o svoje šminky podelili s kamarátkou, prípadne ste si požičali tie jej. Obsah vašej kozmetickej taštičky by mal uspokojiť výhradne vaše potreby. Mnohé z prípravkov na líčenie obsahujú vodu a práve tá je dokonalým prostredím pre šírenie baktérií rôzneho druhu.

Háklivá manikúra

Kvalifikovaní odborníci v kozmetických salónoch vedia, prečo je dezinfekcia taká dôležitá. Veľmi neradi by si urobili zlú reklamu o tom, že rozširujú infekčné ochorenia. Netvrdíme, že má vaša kamarátka práve žltačku, no malé ostré nožničky či pilník môže veľmi rýchlo spôsobiť drobné poranenia. Krvou si zanesiete baktérie, plesne, kvasinky a ojedinelá nie je ani spomínaná hepatitída či bradavice. A to už je nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné.

Žiletky? Na to rýchlo zabudnite!

Podobne chúlostivé sú holiace strojčeky, ktoré by mali ostať výhradne v rukách svojho majiteľa. Môžete byť opatrná koľko chcete, ani neviete ako a vytvoríte si drobnú ranku či škrabanec na koži. Vyššie spomínané zdravotné nákazy akoby ste pozvali na návštevu.

Deodoranty

Nič proti tomu, že sa vám páči nová vôňa vašej kamarátky. Máme však na mysli všetky tie guličky a tuhé dezodoranty aplikujúce sa priamo na kožu v podpazuší. Dúfame, že vám to ani nenapadne, no pre istotu vysvetlíme možné odstrašujúce riziká. Základná otázka: Prečo pot páchne? Jednoduchá odpoveď: Baktérie! Tieto okom neviditeľné potvorky rozkladajú pot priamo na pokožke. Preto majú deo ochrany prívlastok antibakteriálne.

Záhada rozlúštená. Ak si teda nechcete prenášať huby, plesne, baktérie a kvasinky od vašej spriaznenej duše, radšej si u nej doma dajte rýchlu a oveľa, oveľa hygienickejšiu sprchu!

Zdieľaná radosť z hudby

Chcete sa podeliť o hudobný zážitok vo vašom MP3 prehrávači? Zdajú sa vám slúchadlá úplne neškodné? Ručíme vám za to, že by ste sa zhrozili, ak by ste si ich vložili pod „oko“ mikroskopu. Baktériami sa ich povrch doslova hemží. Ušné infekcie nie sú ničím príjemným a pravdepodobnosť ich vzniku je takýmto spôsobom prenosu pomerne vysoká - nehovoriac o typoch štuplíkov zasúvajúcich sa priamo do uší.

Detská nočná mora? Omyl!

Vši sú v dnešnej dobe údajne tak odolné, že z detských hlavičiek útočia aj na tie dospelácke. Nech sú vaši najbližší, kamarátky a iní známi akokoľvek čistotní, dávajte si pozor na požičané čiapky, klobúky, helmy a hlavne na hrebene! Za ten pocit vo vlasoch to určite nestojí.

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.