• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Banskobystrický kraj vyzýva vládu na zmenu vyplácania z Envirofondu

  • 13:54 01.07.2022
  • Banská Bystrica
Banskobystrický kraj vyzýva vládu na zmenu vyplácania z Envirofondu

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyzýva vládu SR, aby prehodnotila rozdeľovanie financií z Environmentálneho fondu.

Kraj žiada vyššie príspevky pre strategické podniky, ktorých prevádzka je energeticky náročná a negatívne ich ovplyvňuje nárast cien energií. Envirorezort tvrdí, že novelu zákona má pripravenú, prioritou je však využiť financie na ochranu životného prostredia.

Vyspelé krajiny, ktoré chcú strategické podniky na svojom území udržať, im ponúkajú kompenzáciu z výnosu získaného dražbou emisných kvót cez Environmentálny fond. V priemere takto do priemyslu vracajú až 18 percent výnosu,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter na piatkovej tlačovej konferencii. Ako dodal, na Slovensku zákon túto hranicu stanovuje vo výške 7,5 percenta.

BBSK vyzýva vládu, aby zamedzila významným hospodárskym škodám a urýchlene zákon o obchodovaní s emisnými kvótami novelizovala. Kraj pre strategické podniky žiada rovnaké podmienky, aké majú výrobcovia v iných európskych krajinách.

Na území Banskobystrického kraja sa podľa vedenia kraja nachádzajú tri energeticky náročné podniky, ktorých sa situácia so zvyšovaním nákladov na energie bytostne dotýka. Ide o hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom, papierenský podnik SHP Harmanec a Železiarne Podbrezová.

Podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera spoločnosti pri súčasných podmienkach len ťažko konkurujú výrobcom z krajín, pre ktoré neplatí legislatíva o obchodovaní s emisnými kvótami, a hrozí, že Slovensko o strategické podniky príde. „Zažili sme to pri koronakríze, že sa rozpadá globálny dodávateľský reťazec. Niektoré komodity je veľmi dôležité udržať v našich rukách,“ dodal podpredseda BBSK.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pre TASR uviedlo, že Environmentálny fond v súčasnosti disponuje iba menej ako 30 percentami zo sumy, ktorú štát každý rok vyberie obchodovaním s emisnými kvótami. Ministerstvo však tvrdí, že má hotový návrh zákona, ktorý prinesie zvýšenie podielu financií vo fonde, čo by umožnilo zvažovať aj zvýšenie štátnej pomoci pre energeticky náročné podniky. Prioritou rezortu je však využiť prostriedky na ochranu životného prostredia.

Novela zákona, pokiaľ príde k dohode s Ministerstvom financií SR, zabezpečí Envirofondu viac peňazí, ktoré chce MŽP využiť najmä na budovanie kanalizácií, vodovodov, čistiarní odpadových vôd, zberných dvorov, ale tiež na akútne potrebné zatepľovanie verejných budov. V praxi to prinesie znižovanie emisií skleníkových plynov, zvyšovanie energetickej účinnosti a tiež náhradu doteraz užívaných fosílnych palív obnoviteľnými zdrojmi energie,“ uviedlo ministerstvo.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.