• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Zamestnanci v tomto povolaní sa dožívajú vyššieho veku ako ostatní

  • 7:11 02.07.2022
  • Oxford
Zamestnanci v tomto povolaní sa dožívajú vyššieho veku ako ostatní

Ešte pred sto rokmi nebol rozdiel medzi týmito pracovníkmi a zvyškom populácie taký zreteľný. Mnohé sa však zmenilo.

Medzi politikmi a zvyškom sveta existuje priepastný rozdiel. Títo ľudia, ktorých si sami volíme, totiž rozhodujú o fungovaní celej krajiny, za čo poberajú vyšší plat ako väčšina ľudí. V tom sa však ich rozdielnosť nekončí.

Podľa nových zistení sa politici líšia od bežných ľudí aj dĺžkou života. Tento trend je pomerne novodobý, keďže ešte v 19. storočí a väčšine 20. storočia sa dalo povedať, že priemerný politik žil rovnako dlho ako iný občan, no dnes je rozdiel v jeho priemernej dĺžke života a dĺžke života iných ľudí najvyšší za posledných 150 rokov.

K zisteniu dospeli vedci z Oxfordskej univerzity po tom, ako analyzovali údaje o viac ako 57 tisíc politikoch z Austrálie, Rakúska, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Nového Zélandu, Švajčiarska, Veľkej Británie a Spojených štátov. Údaje o politikoch siahali do roku 1945, v niektorých prípadoch až do roku 1816.

3 percentá (Francúzsko a Spojené štáty) až 21 percent (Nemecko) z analyzovanej vzorky politikov tvorili ženy, čo je dôležité pri zohľadňovaní dĺžky života, keďže ženy sa vo všeobecnosti dožívajú vyššieho veku.

Rozdiel v dlhovekosti u politikov a bežných ľudí sa aktuálne pohybuje medzi tromi rokmi vo Švajčiarsku a siedmimi rokmi v USA. Priemerný občan Talianska je okrem toho 2,2-krát náchylnejší na úmrtie v priebehu nasledovného roka oproti prominentnému politikovi v rovnakom veku a s rovnakým pohlavím. Novozélanďan je náchylnejší 1,2-krát.

„Výsledky poukazujú na obrovskú priepasť medzi dĺžkou života politikov a radových občanov, ktorá tu v polovici 20. storočia ešte nebola. Je zaujímavé, že rozdiely v úmrtnosti sa začali zvyšovať pol storočia predtým, ako došlo k zaznamenanému nárastu rozdielnosti príjmov.“

Trend rastúceho rozdielu medzi dĺžkou života politikov a bežných občanov má na svedomí viacero faktorov. V prvej polovici 20. storočia napríklad fajčilo množstvo ľudí, vrátane elity. V 50. rokoch ale došlo ku klesaniu počtu fajčiarov, čo mohlo byť výraznejšie a rýchlejšie práve u politikov.

Ďalšou možnou príčinou je zdravie srdca a ciev. U politikov sa častejšie vyskytujú ochorenia obehovej sústavy, ktoré sa však v súčasnosti lepšie liečia, čomu v 60. rokoch napomohlo aj sprístupnenie liekov na vysoký tlak.

Tým najzjavnejším rozdielom medzi politikmi a inými občanmi, ktorý by mohol mať súvis aj s ich vysokou životnosťou, je finančná zabezpečenosť, ktorá politikom poskytuje lepšiu prístupnosť k službám vrátane zdravotníctva. Autori však podotýkajú, že tomuto faktoru netreba pripisovať priveľkú dôležitosť, keďže nerovnosť medzi občanmi a politikmi začala rásť až v 80. rokoch minulého storočia, hoci ich dĺžka života bola rozdielna už dlho predtým.

Zdroj: Info.sk, DP, springer.com, iflscience.com, ndph.ox.ac.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.