• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Trápi vás nevysvetliteľná bolesť chrbta? Pozor na túto závažnú diagnózu!

  • 20:07 03.07.2022
  • Londýn
Trápi vás nevysvetliteľná bolesť chrbta? Pozor na túto závažnú diagnózu!

Bolesť chrbta väčšinou nepredstavuje závažné ohrozenie zdravia. V prípade výskytu týchto príznakov ale treba spozornieť.

Bolesť chrbta je jednou z tých, ktoré zvyknú odísť rovnako rýchlo ako prídu. Môže ju spôsobovať aj taká maličkosť, ako je nesprávna poloha pri zdvíhaní ťažkých predmetov alebo spánok v nepohodlnej pozícii.

Doktorka Sophie Castellová, ktorá pôsobí v rámci organizácie Myeloma UK, si ale myslí, že bolesť chrbta netreba nikdy podceniť. Podľa nej by ste sa v prípade ťažkostí mali nechať viesť inštinktom a prípadne využiť lekársku pomoc. V nejednom prípade totiž môže ísť o nebezpečný príznak myelómu.

Mnohopočetný myelóm, tiež známy len ako myelóm, je typ onkologického ochorenia, ktoré postihuje kostnú dreň. Už z názvu vyplýva, že ochorenie zväčša postihuje viacero oblastí tela, pričom najčastejšie ide o chrbticu, lebku, panvu a rebrá.

Myelóm často unikne pozornosti pacientov aj lekárov, pretože sa prejavuje príznakmi, ktoré sú zameniteľné s inými, menej závažnými ochoreniami.

„Verte vlastnej intuícii,“ radí Castellová. „Ak sa necítite vo svojej koži, trápi vás neutíchajúca a nevysvetliteľná bolesť chrbta, silná vyčerpanosť alebo opakované zápaly, ktorých sa nedokážete nijako zbaviť, odporúčam vám konzultáciu so všeobecným lekárom,“ dodáva.

Podľa Castellovej sú príznaky myelómu často len mierne a prejavujú sa v rozličných obdobiach, preto je dôležité prešetriť akékoľvek podozrenie na vážnejšiu diagnózu. „Ak vám príznaky nemiznú, prosím, riaďte sa názormi odborníkov.“

Castellová upozorňuje, že správna diagnostika myelómu si môže vyžadovať viac ako jednu návštevu lekára. Zhruba 34 percent pacientov navštívi lekára najmenej trikrát, kým spoznajú skutočnú príčinu svojich ťažkostí.

Na určenie myelómu, ktorý je dobre liečiteľný, keď sa zachytí v skorom štádiu, sa používa krvný test.

„U polovice pacientov ho diagnostikujú až v momente, keď už môžu mať polámané kosti alebo stavce, nezvrátiteľne poškodené obličky alebo iné komplikácie,“ podotýka Castellová. „To znamená, že potenciál na kvalitný život sa u nich znižuje nezávisle od poskytnutej liečby.“

Myelóm a jeho príznaky

Ako sme už uviedli, myelóm postihuje kostnú dreň, a to konkrétne krvnú plazmu, ktorá sa v nej formuje. Zdravé plazmové bunky sa podieľajú na tvorbe obranných látok zvaných imunoglobulíny, ktoré chránia telo pred infekciou.

Pri myelóme plazmové bunky narastajú do abnormálnej veľkosti, nekontrolovateľne sa delia a produkujú len jeden typ protilátok paraproteín, ktorý však pre organizmus nie je užitočný.

Myelóm sa líši od iných druhov rakoviny tým, že pri ňom nedochádza k tvorbe hrčiek a nádorov. Väčšina komplikácií vzniká v dôsledku hromadenia poškodených buniek plazmy v kostnej dreni. Liečba sa často zameriava na zmierňovanie príznakov, medzi ktoré patrí:

  • bolesť kostí
  • zlomeniny
  • kompresia chrbtice
  • mravčenie
  • otupenie končatín
  • opakované zápaly
  • zvýšená hladina vápnika v krvi
  • nadmerné krvácanie
  • hustnutie krvi
  • poruchy obličiek
Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com, nhs.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.