• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

​Tento typ zeleniny má výrazný vplyv na vznik rakoviny žalúdka

  • 19:21 23.06.2022
  • Tokio
​Tento typ zeleniny má výrazný vplyv na vznik rakoviny žalúdka

Niektoré rizikové faktory rakoviny nedokážeme ovplyvniť. Strava je však jedným z tých, ktoré vo veľkej miere rozhodujú o zdraví, a zároveň sa dajú modifikovať.

Pred rakovinou sa stopercentne nedokáže ochrániť nikto z nás. Svedčia o tom aj štatistiky, podľa ktorých sa s touto diagnózou počas života stretne každý druhý z nás. Pri rozprávaní o rizikových faktoroch je ale potrebné brať do úvahy najmä tie, ktoré sa dajú ovplyvniť.

Jedným z prekvapivých spôsobov, ako redukovať riziko rakoviny, je vyhnúť sa jednému typu zeleniny. Na prvý pohľad neškodné kvasené potraviny totiž podľa lekárov podporujú vznik rakoviny žalúdka.

„Je všeobecne známe, že konzumácia zeleniny prispieva k redukcii rizika rakoviny žalúdka,“ podotýkajú vedci v žurnále Cancer Science. Rozhodli sa však preskúmať aj teoretickú možnosť, že zelenina môže byť škodlivá.

Výskum sa primárne zameral na obyvateľov Japonska a Južnej Kórey, u ktorých sa často vyskytuje rakovina žalúdka aj napriek tomu, že tieto národy spotrebujú množstvo zeleniny.

„Môže to mať na svedomí skutočnosť, že Japonci a Kórejčania konzumujú najmä spracovanú zeleninu, ktorá prešla varom alebo bola konzervovaná soľou alebo zaváraním,“ domnievali sa vedci, ktorí preto analyzovali množstvo zozbieraných údajov o stravovaní týchto dvoch národov.

Do metaanalýzy bolo zahrnutých 8 štúdií o konzumácii čerstvej zeleniny a 14 štúdií o konzumácii kvasenej zeleniny. Osobitná pozornosť sa venovala ďalším štyrom štúdiám o rozdieloch medzi rizikom rakoviny žalúdka u mužov a žien.

Prvá časť výsledkov pravdepodobne nikoho neprekvapí – vedci totiž konštatujú, že vysoký príjem čerstvej zeleniny redukuje riziko rakoviny žalúdka. S čím však nepočítali je skutočnosť, že toto riziko stúpa pri častej konzumácii zaváranej zeleniny.

„Výsledky tejto metaanalýzy predostierajú dôkaz o tom, že vysoký príjem kvasenej zeleniny zvyšuje riziko rakoviny žalúdka. Pre zníženie rizika tohto typu rakoviny je preto potrebné zvýšiť celkový príjem zeleniny, a nie len jej zaváranej podoby,“ dodávajú vedci v štúdii.

Démon ukrytý pod viečkom

Prečo je zaváraná zelenina taká nebezpečná? Odborníci sa nazdávajú, že to má súvis s vysokým podielom soli, ktorá preniká do jedla v procese zavárania. Experimentálne výskumy potvrdzujú, že soľ poškodzuje sliznicu žalúdka a vyvoláva tvorbu lézií, ktoré sú jedným z rizikových faktorov rakoviny.

V Ázii sa tiež pomerne často vyskytujú infekcie spôsobené baktériou Helicobacter pylori, ktoré takisto prispievajú k tvorbe rakoviny tráviaceho traktu.

Na záver je potrebné zdôrazniť, že následky nadmerného príjmu soli v strave sa líšia v závislosti od krajiny, kde sa skúmajú. Štatistické rozdiely možno pripísať najmä spôsobu merania celkového príjmu soli.

Okrem konzumácie zaváraných potravín sa riziko rakoviny žalúdka zvyšuje aj vplyvom vysokého veku, ktorý súvisí s hromadením poškodených buniek DNA.

Zdroj: Info.sk, DP, nih.gov, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.