• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

7 spôsobov, ako sa zbaviť mravcov vo svojej záhrade

  • 7:19 29.06.2022
  • Svet
7 spôsobov, ako sa zbaviť mravcov vo svojej záhrade

Ak už aj vám robia problémy suché a škaredé mraveniská v záhrade, vďaka čomu vám odumierajú rastliny či trávnik, je niekoľko spôsobov, ako tieto problémy riešiť.

U nás bežne žijúce mravce nepredstavujú veľký problém a nie sú pre nás nebezpečné. Dokonca sú v mnohých prípadoch aj vítané, keďže pomáhajú kontrolovať populáciu iných druhov hmyzu. V záhrade však dokážu napáchať nemalé problémy. Nielenže ich mraveniská nepekne vyzerajú, ale budujú si ich na miestach okolo rastlín, kde dokážu poškodiť ich korene, prípadne ich odhaliť a sprístupniť iným škodcom či chorobám. Aj to sú dôvody, prečo sa mravcov zo záhrady môžete chcieť zbaviť.

Nie vždy je ideálnym riešením insekticídny spej, ktorý by ste rozprášili všade navôkol. Aj preto vám prinášame 7 jednoduchých tipov, ako sa mravcov dokážete zbaviť a niektoré sú pritom pre ne aj neškodné, takže kolónie nevyhubíte, ale prinútite ich presunúť sa ďalej.

Vriaca voda

Asi najjednoduchšia a aj najpoužívanejšia metóda, ako sa mravcov zbaviť. Jednoducho necháte zovrieť vodu a následne ju vylejete na mravenisko. Dávajte pozor, aby ste ju nalievali na vstupné body do mraveniska a snažte sa ich zasiahnuť čo najviac. Vriaca voda ale nemusí byť vhodná pre vaše rastliny, ak je mravenisko umiestnené pri ich koreňoch.

Biely vínny ocot

Ak chcete metódu neškodnú pre trávniky či kvety, voľte radšej biely vínny ocot. Aby ste sa však efektívne zbavili hniezda, budete ho potrebovať naozaj veľa. Vylejte zhruba liter octu na mravenisko, opäť sa snažte pokryť všetky vstupné body, čo by malo mravce vyhubiť už pri kontakte, keďže ocot je kyselina.

Rastliny odpudzujúce hmyz

Foto: nieriss/Shutterstock.com

Kým niektoré rastliny hmyz lákajú, čo v prípade mravcov môžu byť rastliny so sladkými plodmi, iné zase hmyz odpudzujú. Ak chcete mravce vyhnať zo svojej záhrady, pouvažujte nad zasadením rastlín ako mäta či levanduľa. Nie je to síce rýchle riešenie, ale na druhú stranu fungujú aj ako prevencia pred vznikom mravenísk v budúcnosti.

Hlístovce

Hlístovce (alebo aj hlístice) sú mikroskopické červovité živočíchy, ktoré vám dokážu pomôcť v boji proti mravcom, keďže sú ich prirodzeným parazitom. Môžete ich dostať vo forme prípravku, ktorý rozmiešate vo vode a aplikujete na mravenisko. Mravce tieto parazity vo vode rozpoznajú a posunú svoje hniezdo niekam ďalej. Navyše sú hlístovce neškodné pre trávnik a rastliny.

Saponát a kuchynský olej

Z vecí bežne dostupných v každej domácnosti si viete rýchlo a jednoducho pripraviť prostriedok proti mravcom. Stačí, ak zmiešate pol čajovej lyžičky saponátu a jeden a pol lyžičky kuchynského oleja (môže byť olivový alebo aj iný). Túto zmes dáte do 1 litra vody, premiešate a nalejete do rozprašovača. Následne ju už len nastriekajte na vstupné body do mraveniska.

Kremelina

Foto: FotoHelin/Shutterstock.com

Kremelina je látka, ktorú dokážete využiť mnohými spôsobmi, no a jedným z nich je aj boj proti škodcom z hmyzej ríše. Nasypte ju pri rastlinách, ktoré chcete ochrániť a máte hotovo. Dajte si však pozor na to, aby ste ju aplikovali počas sucha a nie vtedy, keď je vlhko alebo rovno mokro.

Kyselina boritá a cukor

Mravce majú rady sladké, ale neznášajú kyselinu, ktorá je pre nich smrteľná. Skúste to využiť vo svoj prospech a zmiešajte kyselinu boritú s cukrom do podoby pasty. Tú naneste v okolí mraveniska a čakajte. Mravce túto sladkú zmes nanosia do hniezda a po jej konzumácii zomrú.

Zdroj: Info.sk, MŠ, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.