• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Nové zistenie o omikrone: Ľudia, ktorí nákazu prekonali, musia byť na pozore

  • 8:22 20.06.2022
  • Londýn
Nové zistenie o omikrone: Ľudia, ktorí nákazu prekonali, musia byť na pozore

Ľudia, ktorí prekonali infekciu omikron variantom nového koronavírusu, by si mali dávať pozor na ďalšie infekcie.

Vedci varujú ľudí, ktorí prekonali infekciu omikron variantom nového koronavírusu, že nebudú mať dostatočnú ochranu pred ďalšími variantmi, ktoré sa môžu začať šíriť. Zistenia vedcov z Imperial College London dokonca platia aj pre tých, ktorí majú tri dávky vakcíny proti COVID-19.

Štúdia publikovaná v akademickom žurnále Science zistila, že tí, ktorí mali omikron variant, neboli imúnni voči opätovnej infekcii, vrátane starších variantov BA.1 a BA.2 a novších kmeňov BA.4 a BA.5. Platilo to aj pre tých, ktorí dostali vakcínu proti predchádzajúcim kmeňom, ako sú Delta a Alfa.

Profesor Danny Altmann uviedol: „Nielenže dokáže prelomiť obranu vakcín, zdá sa, že zanechá len veľmi málo charakteristických znakov, ktoré by sme na imunitnom systéme očakávali.“ Ako dodal, omikron variant dokáže ľahšie obísť imunitný systém a preto si nedokáže dlhodobo zapamätať infekciu. Zdôraznil však, že vakcíny stále chránia pred ťažkým priebehom ochorenia a smrťou.

Omikron variant zatiaľ spôsoboval ľahší priebeh, najmä u ľudí s troma dávkami vakcíny. Keď sa niekto nakazí Covidom alebo je zaočkovaný, jeho telo si infekciu zapamätá v prípade ďalšieho vystavenia vírusu. Vedci tvrdia, že každý jedinec má svoj vlastný „imunitný odtlačok“ v závislosti od typu kmeňa, ktorým bol infikovaný a od dávok vakcíny.

Výskumníci chceli pochopiť, prečo sa toľko ľudí dokázalo nakaziť omikronom viackrát, aj keď by mali mať prirodzenú aj vakcínovú ochranu. Analyzovali vzorky krvi od viac ako 700 zdravotníckych pracovníkov v Spojenom kráľovstve, ktorí dostali tri dávky mRNA vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna.

Ľudia, ktorí sa vyhýbali Covidu až do vlny omikronu, preukázali imunitu, ktorá sa týkala starších kmeňov. Ukázalo sa však, že nemajú dostatočnú imunitu proti variantu omikron. Zdravotnícki pracovníci, ktorí chytili Alfu, vykazovali kratšiu protilátkovú odpoveď voči omikronu.

A tí, ktorí boli infikovaní počas prvej vlny pandémie kmeňom, ktorý sa prvýkrát objavil v Číne a potom neskôr znova omikronom, tiež nemali imunitu. Výskumníci to nazvali „hybridné tlmenie imunity“ – keď infekcia starším kmeňom Covidu zhoršuje účinok neskoršej infekcie omikronom na posilnenie imunity.

Profesorka Rosemary Boytonová z Fakulty infekčných chorôb na Imperial College London a hlavná autorka povedala: „Infikovanie sa omikronom neposkytuje posilnenie imunity proti opätovnej infekcii omikronom v budúcnosti."

Profesor Altmann povedal:

„Zistili sme, že omikron má ďaleko od neškodného prirodzeného posilňovača vakcinačnej imunity, ako sme si mohli myslieť, ale je to obzvlášť kradmý vírus, ktorý sa vyhýba imunite. Zatiaľ čo naše najnovšie zistenia poukazujú na jasné obavy z povahy infekcie omikron, očkovanie zostáva účinné proti závažným ochoreniam.“

Vedci uviedli, že porozumenie rôznych „imunitných odtlačkov“ ľudí bude životne dôležité, keď sa objavia nové kmene Covid. Variant BA.2, ktorý na jar tohto roku spôsobil rekordnú vlnu infekcií, zostáva dominantným kmeňom. Novšie varianty BA.4 a BA.5 sa však v posledných týždňoch šíria na vyšších úrovniach so skokovým nárastom infekcií oproti pôvodnému BA.1.

Zdroj: Info.sk, TM, science.org, imperial.ac.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.