• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Akciové trhy v Európe a Japonsku rástli, trh v USA oslabil

  • 9:58 01.03.2013
  • BRATISLAVA
Akciové trhy v Európe a Japonsku rástli, trh v USA oslabil

Európsky akciový trh vo štvrtok opäť rástol.

Podporili ho najnovšie náznaky, že Európska centrálna banka (ECB) a Federálny rezervný systém (Fed) budú ďalej pokračovať v podporovaní ekonomík a optimistické hospodárske výsledky spoločností, ktoré pomohli indexom zotaviť sa zo strát spôsobených nejednoznačným výsledkom parlamentných volieb v Taliansku.

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 posilnil o 0,9 % na 1 171,47 bodu. Zlepšenie výhľadu pomohlo spoločnostiam ako International Airlines a EADS, ktorých akcie vzrástli o 7,9 % resp. 5,5 %.

"Trhy sa zotavili z výpredaja zo skoršej časti týždňa. Objem obchodov však bol nízky a bez ohlásenej podpory centrálnych bánk a vlády by boli indexy oveľa nižšie, než sú v súčasnosti,“ povedal Jawaid Afsar zo spoločnosti SecurEquity.

Americký akciový trh ukončil štvrtkové obchodovanie s miernym poklesom a zmazal tak zisky, ktoré si zapisoval v neskoršej časti obchodovania. Pozitívne na trh vplývali údaje z ekonomiky USA, podľa ktorých ekonomika krajiny v štvrtom kvartáli mierne rástla, zatiaľ čo skoršie údaje uvádzali, že sa zmenšila. K údajom poukazujúcim sa na zlepšenie ekonomiky sa pridal aj minulotýždňový pokles nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti.

Index priemyselných blue chips Dow Jones oslabil o 0,15 % na 14 054,49 bodu, širší Standard & Poor's 500 o 0,09 % na 1 514,68 bodu, technologický Nasdaq si odpísal 0,07 % a uzatvoril na úrovni 3 162,26 bodu. Za celý mesiac Dow Jones posilnil o 1,4 %, Standard & Poor's 500 získal 1,1 % a Nasdaq si pripísal 0,6 %. Darilo sa spoločnostiam Limited Brands, materskej spoločnosti maloobchodného predajcu Victoria's Secret a Bath & Body Works, a Netflix, ktoré si pripísali 2,3 %, resp. 2 %. Oslabili, naopak, akcie spoločnosti Groupon v reakcii na slabé tržby, a to o 24,3 %.

Japonská burza v piatok posilnila. Investori nakupovali akcie spoločností pôsobiacich v sektore nehnuteľností. Veria totiž, že nový šéf centrálnej banky sa bude snažiť presadiť agresívne uvoľnenie menovej politiky, aby pomohol tretej najväčšej ekonomike na svete dostať sa z deflácie. Hlavný tokijský index Nikkei poskočil o 0,4 % na 11 606,38 bodu, za celý týždeň si pripísal 1,9 % a rástol tak už tretí týždeň po sebe.

Širší index Topix si pripísal 0,9 % a uzatvoril na úrovni 984,33 bodu. V sektore nehnuteľností sa darilo spoločnostiam Mitsubishi Estate, ktorá posilnila o 6,1 %, a Mitsui Fudosan. Jej akcie posilnili o 3,2 %. Akcie firmy Nomura Real Estate Holdings poskočili o 7,9 % po tom, ako Nomura Holdings Inc uviedla, že zníži svoj podiel v Nomura Real Estate.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

DNES - 9:58Ekonomické

Zo slovenského a českého trhu sťahujú nebezpečnú fazuľu.

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.