• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

3 menštruačné poruchy, ktoré by nemala ignorovať žiadna žena

  • 19:22 24.05.2022
  • Bratislava
3 menštruačné poruchy, ktoré by nemala ignorovať žiadna žena

Menštruácia je normálny a prirodzený proces, ktorý sa pravidelne odohráva v živote každej zdravej ženy. Existujú však podmienky, ktoré by ste rozhodne nemali ignorovať.

Menštruácia u väčšiny žien trvá tri až päť dní, pričom krvácanie je najintenzívnejšie počas prvých dvoch až troch. Dĺžka cyklu je vysoko individuálna, pričom ženy priemerne prídu o krv v objeme 5 až 12 čajových lyžičiek.

Poruchy menštruácie sa môžu prejavovať rôznymi spôsobmi – niektoré ženy krvácajú viac ako iné alebo nekrvácajú vôbec, prípadne ich menštruáciu sprevádzajú silné bolesti. Každá z týchto anomálií pritom môže súvisieť s niektorou z menštruačných porúch.

V prípade, že vaše ťažkosti pretrvávajú dlhú dobu a znepríjemňujú vám každodenný život, pouvažujte nad návštevou gynekológa. Medzi najčastejšie poruchy súvisiace s menštruáciou pritom patria tieto tri:

1. Dysmenorea

Ak nepoznáte príčinu bolestivej menštruácie, môže to súvisieť s dysmenoreou. Poznáme dva druhy tejto poruchy.

Dysmenorea môže spôsobovať bolesti kvôli kontrakciám, ku ktorým dochádza v maternici, a následkom ktorých krv v maternici na krátky čas prúdi nedostatočne.

V druhom prípade dochádza k bolestiam vplyvom iného ochorenia, ako je endometrióza, adenomyóza alebo fibroidy.

V prípade, že počas menštruácie pociťujete bolesť, ktorá neprechádza ani po podaní voľne dostupných liekov alebo sa inak nezlepšuje, pouvažujte nad návštevou lekára. Príznaky primárnej dysmenorei sa podľa lekárov zvyknú zlepšovať postupom veku, až počas menopauzy celkom zmiznú.

Keďže komplexná liečba tejto poruchy neexistuje, na tlmenie príznakov sa odporúčajú teplé obklady, dostatok pohybu a teplé kúpele. Z liečiv sa zvyknú predpisovať protizápalové lieky a niektoré druhy antikoncepcie.

2. Amenorea

Aj pri amenorei rozlišujeme dva základné druhy. Ten prvý označuje prípad, keď žena nedostane prvú menštruáciu pred dovŕšením 15. roku života alebo nevykazuje žiadne známky fyzického pohlavného rozvoja (napríklad rast prsníkov a pubického ochlpenia) pred dovŕšením 13. roku života.

V prípade, že vás trápi tento typ amenorei, pomôže vám návšteva lekára. Ten môže navrhnúť testovanie a následnú liečbu.

O druhom type amenorei hovoríme v prípade, že žena začala menštruovať, no jej cyklus sa naraz prerušil a viac nepokračuje. Ide napríklad o prípad, keď žena dosiaľ pravidelne menštruovala, no za posledné mesiace nedostala menštruáciu ani raz.

K takémuto vývoju môže pochopiteľne dôjsť vplyvom tehotenstva. Medzi ďalšie príčiny patrí extrémne chudnutie alebo priberanie, nadmerné cvičenie, stres, syndróm polycystických vaječníkov a iné hormonálne poruchy.

3. Fibroidy

Fibroidy vyrastajú na rôznych vrstvách steny maternice, pričom niektoré sú malé ako hrášok, iné zas veľké ako tenisová loptička. Pred dovŕšením päťdesiatky sa s týmito výrastkami stretne odhadom až 70 percent žien.

Vznik fibroidov podnecujú ženské hormóny, ktoré sú najaktívnejšie v produktívnom veku, a to najmä krátko pred menopauzou. Po menopauze ich aktivita ustáva, a tak sa fibroidy zmenšujú, až celkom miznú.

Riziko vzniku fibroidov u žien rastie v prípade, že sa táto porucha vyskytuje v rodine, v prípade obezity, syndrómu polycystických vaječníkov alebo ak ste prvú menštruáciu dostali v mladom veku, či nikdy nerodili.

Ak fibroidy nespôsobujú závažné ťažkosti, žene nijako neškodia. V ojedinelých prípadoch ale môžu spôsobovať nadmernú bolesť pri menštruácii, a vtedy sa liečia podobne ako dysmenorea.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.