• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Veliteľ pluku Azov: Ukrajinské velenie nariadilo ukončiť obranu Mariupola

  • 17:45 20.05.2022
  • Kyjev
Veliteľ pluku Azov: Ukrajinské velenie nariadilo ukončiť obranu Mariupola

Ukrajina v piatok nariadila svojim vojakom, ktorí sú v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, aby po takmer troch mesiacoch odporu zložili zbrane. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Najvyššie vojenské velenie vydalo rozkaz zachrániť životy vojakov našej posádky a prestať brániť mesto,“ povedal veliteľ pluku Azov Denys Prokopenko vo videu zdieľanom na komunikačnej aplikácii Telegram.

Uviedol, že pokračuje úsilie o vynesenie tiel padlých bojovníkov z areálu závodu. Vyjadril nádej, že „rodiny a celá Ukrajina budú môcť pochovať svojich bojovníkov so všetkými poctami“.

Neustále sme zdôrazňovali tri pre nás najdôležitejšie podmienky: civilisti, zranení a mŕtvi,“ hovorí vo videu Prokopenko. „Civilisti boli evakuovaní. Ťažko zranení dostali potrebnú pomoc a boli evakuovaní, aby boli neskôr vymenení a dopravení na územie ovládané Ukrajinou,“ sumarizoval.

Informácie o osude ostatných obrancov komplexu Prokopenko neposkytol.

Ukrajinské vedenie naďalej dúfa, že svojich vojakov brániacich Azovstaľ sa mu podarí vymeniť za ruských vojakov zajatých počas bojov na Ukrajine. Prokremeľské úrady v Donecku sa však avizovali, že niektorých obrancov Azovstaľu postavia pred súd.

K tejto situácii sa na brífingu vyjadril hovorca Pentagónu John Kirby: „Očakávame, že so všetkými vojnovými zajatcami sa bude zaobchádzať v súlade so Ženevskou konvenciou a vojnovým právom“.

Ukrajina 17. mája nariadila svojej posádke v Mariupole, aby sa stiahla. Odvtedy však ukrajinské ministerstvo obrany poskytlo len málo podrobností o operácii, ktorú označuje za snahu o záchranu bojovníkov z komplexu Azovstaľ, poslednej bašty ukrajinského odporu v zničenom prístavnom meste.

Agentúra Reuters citovala ruského ministra Sergeja Šojgua, podľa ktorého sa v Azovstali doteraz vzdalo takmer 2000 ukrajinských vojakov. Ukrajinskí predstavitelia toto číslo nepotvrdili a agentúre Reuters sa ho nepodarilo overiť.

Británia v piatok uviedla, že v komplexe Azovstaľ sa vzdalo približne 1700 bojovníkov a neznámy počet zostáva stále v jeho areáli.

Medzinárodný výbor Červeného kríža tvrdí, že dostal prístup k zoznamom stoviek zajatcov z oceliarní, ale ich počet nespresnil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane deklaroval, že poslední obrancovia Mariupola - radoví vojaci, ako aj príslušníci Národnej gardy, pod ktorú patrí pluk Azov - sú národnými hrdinami. Vyjadril vieru, že sa ich podarí vymeniť za ruských zajatcov.

Reuters pripomenul, že Moskva označuje príslušníkov pluku Azov za „nacistov“. Kremeľ vyhlásil, že s obrancami Azovstaľu sa bude zaobchádzať v súlade s medzinárodnými normami. Niektorí ruskí zákonodarcovia však požadovali, aby boli súdení za vojnové zločiny. Jeden z poslancov sa dokonca vyslovil za to, aby im hrozil trest smrti.

Pluk Azov, ktorý vznikol v roku 2014 ako domobrana na boj proti Ruskom podporovaným separatistom, popiera, že by bol fašistický. Kyjev okrem toho opakuje, že prešiel transformáciou a odklonil sa od politických tendencií, ktoré sa jej pripisujú.

Rusko potrebuje Mariupol, jeden z hlavných ukrajinských námorných prístavov, aby upevnilo svoju kontrolu nad územím, ktoré obsadilo pozdĺž pobrežia a ktoré siaha až na západ k anektovanému Krymu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.