• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Vysoká hladina cholesterolu: Tieto pachy ju spoľahlivo prezradia

  • 19:34 22.05.2022
  • Bratislava
Vysoká hladina cholesterolu: Tieto pachy ju spoľahlivo prezradia

Podobne ako vysoký tlak, aj vysoký cholesterol sa často označuje za „tichého zabijaka“, pretože sa neprejavuje výraznými príznakmi. Na tieto pachy si však treba dať pozor.

Cholesterol je voskovitá látka, ktorá pomáha budovať zdravie ciev. Vysoká hladina tejto zložky ale spôsobuje problémy a môže viesť k ochoreniam celého krvného obehu. Keďže sa to len zriedka prejavuje výraznejšími príznakmi, za najspoľahlivejšiu metódu zisťovania úrovne cholesterolu sa považuje krvný test.

Čoraz viac dôkazov poukazuje na skutočnosť, že vysoký cholesterol sa dá rozpoznať aj podľa citeľných príznakov. Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále Laryngoscope k nim pripočítava fantómové vnímanie pachov.

O fantómovom vnímaní pachov môžeme hovoriť v prípade, keď pacient cíti nepríjemný pach alebo pach spáleniny alebo pokazených potravín aj napriek tomu, že v jeho blízkosti sa nevyskytuje zdroj takýchto vnemov.

O takýchto výsledkoch sa dá hovoriť vďaka rozsiahlemu prieskumu, ktorý prebehol za účasti takmer 7500 dospelých vo veku 40 a viac rokov. Tí vedcom uviedli svoje ťažkosti so zdravím srdca a ciev a prípadné skúsenosti s cievnou mozgovou príhodou. Vedci im následne zmerali hladinu cholesterolu.

Jedným z kľúčových zistení je, že dospelí s vysokou, ale liekmi zmierňovanou hladinou cholesterolu uvádzali fantómové vnímanie pachov častejšie ako tí, ktorým nezistili vysokú hladinu cholesterolu.

Spojitosť s fantómovým vnímaním pachov sa potvrdila aj u súvisiacich zdravotných komplikácií – skúsenosť s ňou uvádzalo 76 percent pacientov po mŕtvici. Rovnako sa s fantómovým vnímaním pachov častejšie stretávali pacienti s vysokým tlakom.

Vnímanie fantómových pachov je podľa vedcov trikrát častejšie aj u diabetikov vo veku 60 a viac rokov, ale len u tých, ktorí sa liečili naraz pomocou inzulínových injekcií aj ústne podávaných liekov.

„Mŕtvica, angína, srdcové zlyhanie, liečený vysoký tlak a liečený vysoký cholesterol sa spájajú s fantómovým vnímaním pachov,“ dodávajú vedci v štúdii.

Ako si poradiť s vysokým cholesterolom

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť ťažkostiam plynúcim z vysokej hladiny cholesterolu, je pravidelne ju sledovať. Kľúčom je aj prevencia, v rámci ktorej by ste mali staviť na zdravú a vyváženú stravu s minimálnym množstvom mastných jedál obsahujúcich nasýtené tuky.

Pri nákupe potravín sa zamerajte najmä na tie, ktoré obsahujú zdravé nenasýtené tuky. Ide najmä o mastné ryby, ako sú makrely a losos, hnedú ryžu, tmavé pečivo a cestoviny, orechy a semiačka, ovocie a zeleninu.

Aj cvičenie podporuje znižovanie hladiny cholesterolu, a tak by ste mu mali venovať aspoň 150 minút (2,5 hodiny) týždenne.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.