• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Rusko po sankciách znižuje bezpečnostné štandardy pri výrobe áut

  • 15:25 17.05.2022
  • Moskva
Rusko po sankciách znižuje  bezpečnostné štandardy pri výrobe áut

Rusko zmiernilo bezpečnostné normy pre autá vyrábané na jeho území. Upustilo napríklad od požiadavky na airbagy, keďže pre sankcie Západu za jeho inváziu na Ukrajinu čelí nedostatku elektronických komponentov a autodielov.

Vo vyhláške, ktorá bola podpísaná 12. mája, zverejnila ruská vláda zoznam znížených požiadaviek na certifikáciu niektorých typov nových vozidiel vyrábaných v krajine. Zahŕňa výrobu automobilov bez senzorov protiblokovacieho systému (ABS), airbagov alebo navíjačov núdzového blokovania (ELR) bezpečnostných pásov. Vyhláška je platná do 1. februára 2023.

Podľa toho istého dekrétu Rusko výrazne zníži aj svoje environmentálne normy pre autá, uviedol to v pondelok (16. 5.) hospodársky denník Kommersant, čím sa vráti k normám pre vozidlá vyrábané do roku 1988.

Západné štáty uvalili na Rusko množstvo sankcií po tom, ako koncom februára poslalo svoju armádu na Ukrajinu. Tie okrem iného zakazujú dodávky automobilových dielov.

Mnohí západní výrobcovia vozidiel zastavili predaj svojich modelov alebo dielov v Ruska vrátane Audi, Hondy, Jaguara a Porsche, zatiaľ čo BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen a Volvo zastavili výrobu v ruských závodoch.

Začiatkom tohto mesiaca Rusko povolilo dovoz stoviek kategórií tovarov vrátane veľkých automobilových značiek a náhradných dielov bez súhlasu vlastníka duševného vlastníctva s cieľom obísť sankcie.

Prezident Vladimir Putin opakovane povedal, že ruská ekonomika sankcie zvláda dobre, ale analytici sa domnievajú, že ich najhoršie dôsledky ešte len prídu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.