• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Soták žiada vládu, aby zabezpečila plyn aj po 20. máji

  • 12:06 17.05.2022
  • Bratislava
Soták žiada vládu, aby zabezpečila plyn aj po 20. máji

Vládu, parlament aj osobitne ministra hospodárstva Soták poprosil, aby dodávky plynu zabezpečili aj po 20. máji, keď je splatná ďalšia faktúra za dodávky plynu z Ruska.

Slovenská ekonomika je životne závislá od dodávok plynu a pokiaľ by došlo k ich zastaveniu, za niekoľko týždňov ekonomika skolabuje. Na utorkovej tlačovej konferencii na to upozornil predseda Klubu 500 a šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

Dnešnú tlačovku sme zvolali preto, že za chvíľu je 20. máj a upozorňujeme, aby tu náhodou niektorí lobisti nevylobovali to, že to nezaplatíme. Máme obavy z ľudí, ktorí sú nebezpeční,“ povedal Soták. Šéf združenia podnikov s viac ako 500 zamestnancami si však osobne nemyslí, že by Slovensko za dodávku ruského plynu nezaplatilo.

Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók dodal, že na stretnutí s členmi komory po celom Slovensku mali podnikatelia základnú požiadavku, a tou bolo zabezpečenie riadneho fungovania slovenskej ekonomiky.

Problémom je úhrada za ruský plyn v rubľoch, ktorú požaduje ruský prezident Vladimir Putin od takzvaných nie priateľských štátov, medzi ktoré Rusi zaradili všetky krajiny EÚ. Pokiaľ by Slovensko za plyn nezaplatilo, znamenalo by to obmedzenie dodávok v prvom rade pre priemyselné podniky a medzi prvými by museli výrobu zastaviť napríklad aj Železiarne Podbrezová.

Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor pripomenul, že jednou z možností, ako nahradiť ruský zemný plyn, je dovoz skvapalneného plynu tankermi. Na to však treba dobudovať európsku infraštruktúru od výstavby LNG terminálov až po nové plynovodné prepojenia. Na príklade takmer desaťročnej výstavby 160 kilometrov dlhého prepojenia slovenského plynovodu s Poľskom Gregor odmietol, že by sa takáto zmena dala urobiť v krátkom čase.

Soták aj Mihók odmietli ideologizáciu obchodu a myslia si, že Slovensko by malo zaplatiť v prípade potreby za plyn aj v rubľoch. „Keby som mal kúpiť v čínskej mene, tak to kúpim,“ dodal Soták.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.