• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

India zvyšuje dovoz ropy z Ruska, v apríli boli Rusi 4. najväčšími dodávateľmi

  • 11:03 17.05.2022
  • Naí Dillí
India zvyšuje dovoz ropy z Ruska, v apríli boli Rusi 4. najväčšími dodávateľmi

Analytici očakávajú, že objem ruského dovozu do Indie bude rásť aj v ďalších mesiacoch.

Dovoz ropy z Ruska do Indie zaznamenal minulý mesiac prudký rast, vďaka čomu sa Rusko výrazne posunulo v rebríčku najväčších dodávateľov komodity do jednej z najväčších ázijských ekonomík. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Objem dovozu ruskej ropy do Indie dosiahol v apríli približne 277.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov), vďaka čomu sa podiel ruskej ropy na celkovom indickom dovoze dostal na rekordných 6 %. Rusko sa tým zároveň dostalo na 4. miesto v rebríčku najväčších dodávateľov ropy do Indie. Na prvých troch miestach sú Irak, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

V marci objem indického dovozu z Ruska predstavoval zhruba 66.000 barelov denne. To pre Rusko predstavovalo 10. pozíciu v rámci rebríčka najväčších dodávateľov ropy do Indie.

Pod zvýšený záujem o ropu z Ruskej federácie sa podpisujú nižšie ceny ruskej suroviny, ku ktorým Rusko pristúpilo po uvalení sankcií zo strany západných štátov. Ruskej rope sa tak mnohí kupci v obave, že sa dostanú do problémov, vyhýbajú, čo tlačí jej ceny nadol. To využívajú firmy z Ázie, najmä indické. Napríklad Indian Oil, najväčšia indická rafinérska spoločnosť, kúpila v apríli vôbec prvý náklad arktickej ruskej ropy známej ako Arco.

Ceny ruskej ropnej zmesi Urals zaznamenali v dôsledku sankcií proti Rusku výrazný pokles a pod tlak sa dostali aj ceny kazašskej ropy CPC. Tá sa totiž nakladá v ruskom prístave,“ povedal analytik zo spoločnosti Refinitiv Ehsan Ul Haq.

A tak zatiaľ čo niektorí európski kupci zvyšujú nákup ropy z USA a afrických štátov, India z týchto regiónov nákup znižuje. Podiel africkej ropy na celkovom dovoze komodity do Indie klesol v apríli na približne 6 % z marcových 14,5 %. V prípade USA sa tento podiel znížil takmer na polovicu, keď dosiahol iba 3 %.

Ropa z Ruska, Azerbajdžanu a Kazachstanu sa na celkovom dovoze do Indie podieľala v apríli 11 %, zatiaľ čo v marci podiel predstavoval 3 %. V prípade ropy z Blízkeho východu podiel vzrástol zo 68 % na 71 %.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

DNES - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

DNES - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.