• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Rudolf
Bratislava

Česku sa rekordne predražia dlhy, skutočný šok však prinesú budúce roky

  • 17:57 15.05.2022
  • Praha
Česku sa rekordne predražia dlhy, skutočný šok však prinesú budúce roky

Česku sa ako bumerang vrátia obrovské dlhy, ktoré nazhromaždilo v období pandémie. Suma, ktorú Česká republika zaplatí na úrokoch zo svojich dlhov, tento rok prudko vzrastie a podľa odhadov prekoná rekord z roku 2013.

Zatiaľ čo ešte vlani Česko vyplatilo investorom do českého vládneho dlhu 42,2 miliardy Kč (1,71 miliardy eur), tento rok má suma presiahnuť hodnotu 51 miliárd Kč, ktorú štát vyplatil pred deviatimi rokmi. Navyše strmý rast úrokových sadzieb hrozí masívnym predražením dlhov v budúcich rokoch. Informoval o tom server e15.cz.

Ministerstvo financií vo svojom zhruba mesiac starom oficiálnom odhade počítalo s rastom nákladov na 50 miliárd Kč. Táto suma je však údajne podhodnotená. „Tento rok bude znamenať zvýšenie ročných úrokových nákladov nad 60 miliárd Kč, teda o polovicu viac než v predchádzajúcich piatich rokoch,“ povedal ekonóm J&T Banky Petr Sklenář.

Za príliš optimistický považujú zhruba 10-miliardový rast aj ďalší odborníci. „Reálne náklady na obsluhu štátneho dlhu budú s najväčšou pravdepodobnosťou atakovať 60 miliárd Kč. To však nie je nič, čo by rozpočet nedokázal absorbovať,“ uviedol partner poradenskej spoločnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička.

O 20 % vyššie náklady na obsluhu dlhu očakáva broker XTB. „Úrokové výdavky môžu dosiahnuť 55 miliárd Kč,“ tvrdí analytik spoločnosti Štěpán Hájek. Dôvodom skokového rastu vyplácaných úrokov je zvýšenie dlhu počas pandémie zhruba o 800 miliárd Kč.

Z hľadiska absolútnej výšky nákladov na obsluhu štátneho dlhu nebude kľúčovým problémom rast úrokových sadzieb, ale absolútna výška dlhu. Ten počas rokov 2020 a 2021 vzrástol na 2,5 bilióna Kč,“ dodáva Sklenář.

Výrazne viac peňazí si vraj štát bude musieť obstarať už tento rok. „Už z dnešného pohľadu je v dôsledku udalostí na Ukrajine súčasný rozpočet nereálny,“ zdôraznil manažér portfólia Raiffeisenbank Jaromír Sladkovský. Vo februári schválený rozpočet počíta v tomto roku so schodkom 280 miliárd Kč. Za každú požičanú miliardu na 10 rokov pritom štát zaplatí na úrokoch 36 miliónov Kč ročne.

Podstatne väčšou drámou môžu byť budúce roky, keď sa spočítajú vplyvy rozpočtových schodkov a podstatne vyšších úrokových sadzieb ako nástroja Českej národnej banky (ČNB) v boji proti inflácii. „Ak bude pokračovať ďalší rast štátneho dlhu a postupne sa prejaví zvýšenie sadzieb, tak už v horizonte troch až štyroch rokov sa úrokové náklady na obsluhu dlhu vyšplhajú na zhruba 130 miliárd Kč ročne,“ pripomína Sklenář.

To je viac než trojnásobok výšky z rokov 2016 až 2021. Podľa Sklenářa to znamená, že aj keby rozpočtové príjmy a výdavky boli v budúcich rokoch v rovnováhe, len úrokové platby z dlhov by viedli k viac než stomiliardovým ročným deficitom.

(1 EUR = 24,740 CZK)

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS prišla s riešením vysokých cien benzínu. Toto by mala urobiť vláda

SaS prišla s riešením vysokých cien benzínu. Toto by mala urobiť vláda

VČERA - 14:23Ekonomické

Cena benzínu by podľa liberálov mohla klesnúť aj o 20 centov.

Zmeny pri fungovaní nabíjačiek elektromobilov: Hotovosťou už nezaplatíte

Zmeny pri fungovaní nabíjačiek elektromobilov: Hotovosťou už nezaplatíte

16:23 15.04.2024Ekonomické

Všetky funkčné terminály pre elektromobily a hybridné autá v EÚ budú mať k dispozícii len jednu platobnú metódu.

PS vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohla SR čerpať eurofondy naďalej

PS vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohla SR čerpať eurofondy naďalej

12:16 15.04.2024Ekonomické

Opozičné Progresívne Slovensko vyzýva premiéra Roberta Fica a vládu, aby garantovali, že Slovensko bude môcť čerpať eurofondy aj na ďalšie roky.

Šimkus: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac ako trikrát

Šimkus: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac ako trikrát

11:18 15.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka (ECB) by mohla tento rok znížiť úrokové sadzby viac ako trikrát.

Inflácia v marci medziročne klesla na 2,3 %, medzimesačne ceny vzrástli o 0,1 %

Inflácia v marci medziročne klesla na 2,3 %, medzimesačne ceny vzrástli o 0,1 %

9:35 15.04.2024Ekonomické

Medziročná inflácia sa z februárových 3,4 % znížila v marci na hodnotu 2,3 % a bola tak najnižšia od začiatku leta 2021.