• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Tieto lieky proti bolesti v skutočnosti zvyšujú riziko chronickej bolesti

  • 19:37 15.05.2022
  • Svet
Tieto lieky proti bolesti v skutočnosti zvyšujú riziko chronickej bolesti

Aj krátkodobé užívanie lieku môže spôsobovať dlhodobé problémy, ako je bolesť chrbta.

Výskum ukázal, že užívanie liekov ako ibuprofén a steroidy na zmiernenie krátkodobých zdravotných problémov by mohlo zvýšiť riziko rozvoja chronickej bolesti.

Zistenia publikované v odbornom časopise Science Translational Medicine naznačujú, že je na čase prehodnotiť, ako sa lieči bolesť. Normálne zotavenie z bolestivého zranenia zahŕňa zápal, čo je prirodzená reakcia tela na zranenie a infekciu. Tento výskum však ukázal, že blokovanie zápalu liekmi by mohlo viesť k ťažšie liečiteľným problémom.

Zápal môže mať aj ochranný účinok a brániť tomu, aby sa akútna bolesť stala chronickou. Jeho prílišné znižovanie tak môže byť škodlivé.

Výskumníci uviedli, že bolesť v dolnej časti chrbta bola najčastejšie hlásenou formou chronickej bolestia a každoročne má za následok obrovské ekonomické a zdravotné náklady.

Väčšina pacientov dostáva štandardnú liečbu, ako sú nesteroidné protizápalové lieky, ibuprofén a kortikosteroidy. Ale tieto lieky sú účinné len do určitej miery. Máme len málo informácií o tom, prečo akútna bolesť, ktorá začína náhle ako odpoveď na niečo konkrétne, u niektorých pacientov vymizne, ale u iných pretrváva ako chronická bolesť.

Krátkodobý zápal vás môže z dlhodobého hľadiska chrániť

Aby vedci pochopili prechod z akútnej na chronickú bolesť dolnej časti chrbta, sledovali tri mesiace 98 pacientov s akútnou bolesťou krížov.

Skúmali tiež mechanizmy bolesti u ľudí a myší a zistili, že pri riešení bolesti hrajú kľúčovú úlohu neutrofily – typ bielych krviniek, ktoré pomáhajú telu bojovať s infekciou. Blokovanie týchto buniek u myší predĺžilo bolesť až na 10-násobok normálneho trvania.

Liečba protizápalovými liekmi a steroidmi, ako je dexametazón a diklofenak, tiež priniesla rovnaký výsledok, hoci boli účinné proti bolesti už na začiatku.

Výskumníci uviedli, že zistenia boli podporené samostatnou analýzou 500 000 ľudí v štúdii UK Biobank, ktorá ukázala, že tí, ktorí užívali protizápalové lieky, mali väčšiu pravdepodobnosť bolesti o dva až 10 rokov neskôr. Tento účinok sa nepozoroval u ľudí užívajúcich paracetamol alebo antidepresíva.

Doktorka Franziska Denk, prednášajúca na King’s College London, povedala: „Určite by bolo predčasné robiť nejaké odporúčania týkajúce sa liekov pre ľudí, kým nebudeme mať výsledky perspektívne navrhnutej klinickej štúdie.“

Zdroj: Info.sk, TM, mcgill.ca, science.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.