• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Stredomorská strava má prekvapivý vplyv na črevné baktérie. Dôležitý je váš vek

  • 7:03 15.05.2022
  • Bratislava
Stredomorská strava má prekvapivý vplyv na črevné baktérie. Dôležitý je váš vek

Už po roku prijímania stredomorskej stravy bolo možné pozorovať pozoruhodné zmeny v črevnom mikrobióme.

Konzumácia stredomorskej stravy počas jedného roka dokáže posilniť špecifické črevné baktérie spojené so „zdravým“ starnutím. Potvrdili to výsledky štúdie publikovanej v odbornom časopise GUT.

Starší ľudia pritom majú väčší úžitok z tejto stravy, pretože znižuje škodlivé zápaly, ktoré sú zodpovedné za stratu kognitívnych funkcií, sarkopéniu (strata svalov), rozvoj cukrovky a aterosklerózu (zúženie tepien).

Vekom sa zhoršujú telesné funkcie a zvyšuje zápal, výsledkom čoho je fyziologický úpadok v neskoršom veku. Odborníci však tvrdia, že stredomorská strava pomáha rastu baktérií, ktoré sú spojené so zdravým starnutím, čo zase bráni poklesu kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom a fyzickým chorobám.

Predchádzajúce štúdie zistili, že obmedzená alebo zlá strava bežne konzumovaná staršími ľuďmi, najmä tými, ktorí žijú v domovoch sociálnych služieb, znižuje dobré črevné baktérie a zvyšuje výskyt chorôb spojených so starnutím.

Vedci skúmali vplyv 12-mesačnej stredomorskej diéty na ľudí vo veku 65 až 79 rokov, aby zistili, či by prechod na zdravú výživu zvrátil negatívne dôsledky nesprávneho stravovania. Porovnali črevný mikrobióm týchto subjektov pred a po s tými, ktorí pokračovali vo svojej obvyklej strave.

Stredomorská strava má nízky obsah nasýtených tukov a červeného mäsa, ale vysoký obsah strukovín, orechov, ovocia a zeleniny, rýb a olivového oleja. Stredomorská strava je bohatá na vlákninu, vitamín C, vitamíny B1, B6 a B9, má vysoký obsah minerálov vrátane železa, horčíka, draslíka, mangánu a medi.

Výskumníci pozorovali zmeny v črevnom mikrobióme, vrátane zníženia počtu baktérií produkujúcich žlčové kyseliny a zvýšenia počtu baktérií produkujúcich prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Vysoká produkcia žlčových kyselín poškodzuje bunky a zvyšuje riziko stukovatenia pečene, inzulínovej rezistencie a rakoviny čriev. Stredomorská strava navyše fungovala ako „základný kameň“ pre prospešné baktérie, ktoré im pomáhali množiť sa a zlepšovali črevný ekosystém.

Autori štúdie napísali: „Vzájomné pôsobenie stravy, mikrobiómu a zdravia hostiteľa je komplexný fenomén ovplyvnený viacerými faktormi. Zatiaľ čo výsledky tejto štúdie objasňujú niektoré pravidlá tejto trojstrannej súhry, niekoľko faktorov, ako je vek, index telesnej hmotnosti, stav ochorenia a počiatočné stravovacie návyky, môže hrať kľúčovú úlohu pri určovaní rozsahu úspechu týchto interakcií.“

Zdroj: Info.sk, TM, genengnews.com, gut.bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.