• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Dermatológ: Týchto 5 smrteľných chýb opakuje počas jari väčšina z nás

  • 7:21 06.05.2022
  • Londýn
Dermatológ: Týchto 5 smrteľných chýb opakuje počas jari väčšina z nás

Po zime sa všetci tešíme z teplejšieho počasia a slnečných lúčov, ktoré ponúka jar. Lekári však zdôrazňujú, že pokožka si v tomto období vyžaduje špeciálnu starostlivosť.

Po dlhej a temnej zime sa na jar môžeme tešiť zo slnka, ktoré svieti čoraz dlhšie a intenzívnejšie. Táto skutočnosť láka väčšinu ľudí vonku, čo však predstavuje hrozbu pre zdravie pokožky.

Britský dermatológ Ross Perry, ktorý pôsobí v rámci siete kožných kliník Cosmedics, tvrdí, že väčšina ľudí sa na príchod jarného počasia nepripravuje tak dôsledne ako na letné slnko. „Slnko svieti rovnako silno v apríli ako aj v auguste, takže tak k nemu treba aj pristupovať,“ uviedol Perry pre magazín The Sun.

„Ľudia sa často nechajú oklamať chladným vánkom, ale ultrafialové lúče sú rovnako silné aj na jar a rovnako spôsobujú spálenie a iné poškodenie pokožky,“ uvádza Perry, ktorý pripomína, že slnko a jeho lúče sú najčastejšou príčinou vzniku rakoviny pokožky.

Na to, aby ste sa vyhli nepríjemným následkom po vystavení sa slnečným lúčom, musíte zo svojej jarnej starostlivosti o pokožku vynechať nasledovné omyly:

1. Vynechávanie krému na opaľovanie

„Často počúvam otázku, či by si ľudia mali nanášať krém na opaľovanie počas celého roka, a jednoduchá odpoveď je áno,“ hovorí Perry. Krém s SPF faktorom by mal byť podľa neho povinnou výbavou každého z nás bez ohľadu na vek, pohlavie či ročné obdobie.

„Veľa ľudí si nedokáže predstaviť, že pokožku im môže spáliť aj marcové slnko. Pravda je však opačná a jej ignorovaním sa vystavujete riziku,“ dodáva Perry.

Ak sa aj počas jari nespálite, slnko stále prispieva k starnutiu pokožky, pričom následky možno pozorovať až po čase. Slabá ochrana pokožky pred slnkom podporuje vznik vrások, minimalizuje pružnosť kože a prispieva k vzniku stareckých škvŕn.

Perry odporúča nosiť počas zimy krém s ochranným faktorom 30. Počas jari a leta by ste však mali zvýšiť ochranu aspoň na faktor 50, a to najmä v prípade, že máte svetlú pokožku náchylnú na spálenie.

Krém si naneste najmenej 15 minút pred odchodom z domácnosti a aplikáciu opakujte každé 2-3 hodiny počas pobytu vonku. Ak sa dá, kontaktu so slnečným žiarením sa celkom vyhnite medzi 11.00 a 14.00.

2. Nesprávna ochrana spálenej pokožky

Keď už ste si pokožku spálili, pomôcť by ste jej mali čím skôr. V prvom rade je potrebné okamžite zamedziť vystavovaniu sa slnečnému žiareniu. Následne na spálené miesto aplikujte hydratačný krém, ideálne s obsahom aloe vera alebo inej upokojujúcej látky.

„Po prvých hodinách od spálenia je tiež dôležité ošetriť popáleniny studenou flanelovou látkou,“ radí Perry. „Po 4-6 hodinách začnite aplikovať bežné hydratačné krémy. Ak vám popáleniny spôsobujú bolesť, užite protizápalové lieky, napríklad ibuprofen.“

Spálenie pokožky raz za dva roky strojnásobuje riziko melanómu. Pred slnkom by sa mali chrániť ľudia so všetkými typmi pokožky, aj tým tmavým, ktorý je však prirodzene lepšie chránený.

3. Nedostatočná hydratácia

Teplotné rozdiely v marci a apríli vystavujú šoku celé telo aj kožu. „Ľudia môžu podceniť pitný režim, pretože vonku ešte nie je tak horúco ako v lete,“ tvrdí Perry.

Jar je charakteristická tým, že mnohé aktivity sa presúvajú z interiéru do exteriéru, kde aj cvičíme, záhradkárčime alebo vykonávame iné fyzické aktivity. Okrem ochrany pred slnkom preto treba myslieť aj na prevenciu pred suchom.

Pitie dostatočného množstva vody nás počas slnečných dní chráni pred úpalom, ktorý môže mať pre niektoré skupiny obyvateľstva fatálne následky.

4. Nekontrolovanie znamienok

Rakovina kože je jedným z viacerých druhov onkologických ochorení, ktoré sa dajú pomerne ľahko vystopovať hneď v začiatočných štádiách. Zmeny sa prejavujú najmä na znamienkach, ktoré buď menia svoj tvar alebo pribúdajú.

Tak, ako pri iných vážnych ochoreniach, aj v tomto prípade platí, že čím skôr na tieto zmeny zareagujete, tým lepšia je prognóza.

Pri prehliadaní znamienok si treba všímať niekoľko kľúčových zmien: krvácanie, ktoré nie je spôsobené vonkajším poškodením, zmena veľkosti a sfarbenia staršieho znamienka a ďalšie výraznejšie zmeny, ktoré postihujú len jedno znamienko na tele.

5. Posadnutosť vitamínom D

O dôležitosti vitamínu D pre organizmus nik nepochybuje. Žiaľ, veľa ľudí sa domnieva, že jeho hladinu si dokážu zvýšiť jedine vtedy, keď vyjdú na slnko bez ochranného faktora.

Od apríla do septembra slnko v našich končinách svieti dostatočne silno aj dlho na to, aby telo zdravého človeka získalo dostatok vitamínu D pri bežnom pobyte vonku, a to aj po nanesení krému na opaľovanie. V chladnejších mesiacoch sa nedostatok vitamínu môže riešiť užívaním vitamínových doplnkov.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.