• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

5 druhov potravín, ktoré by mali vaše deti jesť pre lepší spánok

  • 21:34 28.04.2022
  • Svet
5 druhov potravín, ktoré by mali vaše deti jesť pre lepší spánok

Ak ani vaše deti nevedia zaspať, na vine môže byť nevhodná strava. Tieto zložky by ste im mali dopriať pravidelne.

Nielen na dospelých, ale aj na deti má strava špecifický účinok, pokiaľ ide o pozornosť počas dňa a únavu pred spánkom. Potvrdzujú to aj slová britskej výživovej poradkyne Olgy Prestonovej, ktorá pracuje pre Inštitút pre optimálnu výživu mozgu: „Jedlo má zásadný vplyv na to, do akej miery je dieťa schopné sa sústrediť počas dňa a zaspať v noci. Takisto rozhoduje o tom, ako dlho dieťaťu trvá zaspať a ako dlho trvá jeho spánok.“

Podľa Prestonovej nedostatok spánku ovplyvňuje aj známky v škole a vývoj dieťaťa. „Vedie to k nervozite, podráždenosti z nevyspatia, ospalosti počas dňa, prejedaniu, depresii a v extrémnych prípadoch aj k paranoji a halucináciám,“ dodáva expertka.

Deťom by sme obzvlášť pred spaním mali dopriať najmä jedlá s upokojujúcim účinkom. Vyhnúť sa treba tým, ktoré zhoršujú úzkosť. Pre lepší spánok dieťaťa sa v prvom rade treba uistiť, že jeho strava obsahuje dostatok piatich živín.

Omega-3 mastné kyseliny

Foto: Laima Gri/Shutterstock.com

Najbohatším zdrojom esenciálnych omega-3 mastných kyselín sú ryby ako losos, pstruh, makrely a sardinky. Možno ich nájsť aj v chia, ľanových a konopných semiačkach, ľanovom oleji, vlašských orechoch a morských riasách.

„Esenciálne mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu dopamínu (chemikália, ktorá sa uvoľňuje v mozgu a vďaka ktorej pociťujeme šťastie), čo sa využíva pri liečbe viacerých neuropsychiatrických ochorení, vrátane porúch pozornosti a schizofrénie,“ informuje Prestonová.

Horčík

Horčík je jeden z najúčinnejších minerálov na podporu zdravého spánku. Jeho príjem zvýšite častejším jedením tmavej listovej zeleniny, orechov, semiačok, strukovín a celozrnných potravín.

Vápnik

Vápnik má podobné upokojujúce účinky ako horčík. Prestonová odporúča získavať ho najmä z kelu, brokolice, čínskej kapusty, špenátu, sardiniek a lososa, sezamových semiačok a mandlí.

„Vápnik možno nájsť aj v mlieku, takže ak ho vaše dieťa toleruje, dajte mu pred spaním vypiť pohár teplého mlieka (predtým ako si umyje zuby),“ radí výživová poradkyňa. Ak dieťa neznesie kravské mlieko, vyskúšajte teplé rastlinné mlieko so štipkou škorice.

Jedlá s obsahom tryptofánu

Foto: 5PH/Shutterstock.com

„Tryptofán je aminokyselina, ktorá sa premieňa na serotonín (neurotransmiter šťastia), ktorý podporuje pokojný spánok,“ tvrdí Prestonová. „Serotonín sa ďalej mení na melatonín, ktorý slúži ako biologické hodiny a ovláda spánkový cyklus.“

Pre zlepšenie spánku je počas dňa potrebné začleniť do stravy kura, tofu, vajcia, orechy a semiačka. Na večeru sa hodia ľahšie stráviteľné ovsené vločky alebo ovsená kaša.

Jedlá bohaté na vitamín B6

Na to, aby si telo dokázalo vytvoriť serotonín a melatonín, potrebuje vitamín B6. Ten sa nachádza napríklad v šošovici, mastných rybách, vlašských orechoch a chudom mäse, ako je kuracina a morčacina.

Čomu sa vyhnúť

Ak chcete svojmu dieťaťu zabezpečiť pohodlný a ničím nerušený spánok, večer by ste mu nemali dávať sladkosti, sladké nápoje a jedlá a nápoje s obsahom kofeínu, ako je čokoláda, čierny čaj, ľadový čaj, zelený čaj, kola, energetický nápoj alebo energetická tyčinka.

Poradkyňa ďalej odporúča dopriať deťom aspoň 9 až 12 hodín spánku denne. Čas, keď by sa mali uložiť do postele, pritom záleží od času, keď vstávajú. „U mladších detí je to ideálne okolo 19:30, u starších o 20:30,“ hovorí Prestonová.

Na spánok nevplýva len potrava, ktorú deťom dáte, ale aj čas, v ktorom ju jedia. Ideálne je pre ne podľa odborníčky jesť asi 2 až 3 hodiny pred spaním.

K dobrému spánku pomôže aj minimum času stráveného pred televíznou obrazovkou, a to najmä pred spaním. Pre zlepšenie kvality spánku by sa tiež dieťa malo počas dňa dostatočne hýbať.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?