• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Ako začať behať so psom: Tipy, ktoré by ste mali dodržiavať

  • 8:40 03.05.2022
  • Bratislava
Ako začať behať so psom: Tipy, ktoré by ste mali dodržiavať

Beh s vašim štvornohým kamarátom je skvelý spôsob, ako vám obom dopriať dostatok pohybu.

Ak začnete behať so svojim psom, môžete tak zabiť dve muchy jednou ranou. Budete spolu tráviť viac času, čím sa posilní vaše puto a zároveň si doprajete kardiotréning, ktorý prospeje vám obom. Aby ste sa vyhli stereotypu, skúste behať po rôznych nových trasách. Tu je niekoľko tipov, ako začať behať so svojím psom.

Berte do úvahy plemeno vášho psa

Foto: Freebird7977/Shutterstock.com

Takmer každý zdravý pes môže byť vycvičený, aby si s vami išiel zabehať, no existujú plemená, pri ktorých si musíte dávať väčší pozor.

Najmä u psov s brachycefalickým syndrómom (psy s plochou tvárou) je potrebné postupovať opatrne. Tieto psy majú často problémy s dýchaním a sú náchylné na prehrievanie v teplom počasí.

S ochladzovaním môžu mať problémy aj niektoré plemená s dvoma typmi srsti alebo ťažšou srsťou, ako je sibírsky husky. Behanie v horúcom počasí preto pre ne nie je vhodné.

Niektoré plemená sú veľmi náchylné na ortopedické problémy. Jazvečíky sú napríklad geneticky náchylné na ochorenie platničiek a mnohé väčšie plemená môžu byť náchylnejšie na stavy, ako je dysplázia bedrového kĺbu.

Úroveň kondície

Rovnako ako ľudia, aj psy majú rôzne úrovne kondície, na ktorých bude potrebné časom popracovať. Budete musieť zvážiť aj terén, po ktorom necháte svojho psa behať. Beh je náročný šport, takže pri behu na pevnom povrchu buďte opatrní. Pozor si dávajte aj na nerovný terén.

Psy sú náchylné na podobné typy poranení kostry a svalov ako my. Preto svojho psa dobre pozorujte a všímajte si známky bolesti alebo nepohodlia. Je tiež nevyhnutné, aby ste svojmu psovi dopriali čas na zahriatie a ochladenie. Existuje mnoho strečingov a cvičení, ktoré vám pomôžu znížiť pravdepodobnosť zranenia.

Ak je váš pes trochu zdatnejší ako vy, nájdite spôsoby, ako kreatívne nasmerovať jeho energiu, aby ste si trochu oddýchli. Môžete napríklad spolu vybehnúť do parku a potom v ňom oddychovať, hádzať psovi hračku, aby ďalej vybil svoju energiu. Niektorým psom môžu viac vyhovovať intervaly krátkych prudkých výbuchov rýchlosti, iní môžu milovať beh na dlhé trate.

Správna vôdzka

Foto: Soloviova Liudmyla/Shutterstock.com

Namiesto toho, aby ste mali zviazané ruky s vôdzkou, by ste možno mali porozmýšľať nad zaobstaraním vodítka, ktoré sa dá bezpečne pripevniť k vášmu pásu. Možno budete chcieť vyskúšať beh s voľnými rukami, kde vás spája bezpečný bedrový pás. Budete sa tak môcť lepšie sústrediť na beh a zároveň je to bezpečnejšie v prípade pádu, kedy máte voľné ruky na zmiernenie dopadu. Pomôže vám to aj v prípade, že vás pes príliš ťahá.

Okrem vlastného pohodlia by ste mali zabezpečiť aj komfort vášho psa a vybrať postroj, ktorý je pohodlný a neobmedzuje jeho dýchanie. Pre vášho domáceho miláčika by beh mal byť zábavná skúsenosť.

Jedlo a vodu dávkujte v správnom čase a tempe

Svojho psieho kamaráta by ste mali nakŕmiť aspoň hodinu pred cvičením, ideálne skôr, aby mal dostatok času jedlo stráviť. Je vhodné psa nakŕmiť dve hodiny pred behom a nekŕmiť dve hodiny po behu. Ak dáte psovi priveľa jedla, alebo blízko k aktívnemu cvičeniu, môže to viesť k problémom, ako je nadúvanie.

Dôležitá je aj hydratácia, najmä v teplejšom počasí. Strata len 7 % vody z tela vášho psa môže viesť k závažnej dehydratácii a 15 % strata môže byť smrteľná. Je dôležité pamätať na to, že psovi nesmiete dať piť príliš veľa vody naraz. Uistite sa, že dostane pravidelný prísun vody.

Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.