• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Najčastejšie príznaky rakoviny: Toto si musíte všímať od hlavy po päty

  • 18:08 06.05.2022
  • Bratislava
Najčastejšie príznaky rakoviny: Toto si musíte všímať od hlavy po päty

Aj keď je pre mnohých téma rakoviny dôvodom na úzkosť, je dôležité poznať príznaky pre včasnú diagnostiku.

Pre úspešnú liečbu rakoviny je dôležité ju rozoznať ešte v prvých štádiách. Ľudia by preto mali poznať príznaky, s ktorými je nutné čo najskôr navštíviť lekára. Aj keď nemusia nutne znamenať, že sa u vás rozvíja rakovina, rozoznávanie varovných znakov tela je kľúčové pre včasnú diagnostiku. Tu je niekoľko symptómov, ktoré by ste si mali všímať:

Hlava a ústa:

Varovným signálom je horúčka nad 38 °C, ktorá neprechádza štrnásť dní. Ďalej je to potenie alebo infekcie, ktoré sa neustále vracajú.

Ak máte práve respiračné ochorenie, chrapľavý hlas z infekcie by vás nemal znepokojovať. Ak si však všimnete, že sa váš hlas zmenil a ani po čase neprestal byť chrapľavý, mali by ste navštíviť lekára.

Ďalšia vec, na ktorú si treba dávať pozor, je kašeľ. Ak máte nevysvetliteľný kašeľ, ktorý neustupuje alebo sa zhoršuje, môže to byť príznak rakoviny.

Varovným signálom môžu byť aj problémy so žuvaním alebo prehĺtaním. Strata chuti do jedla je bežným príznakom mnohých chorôb. Ak však nechuť do jedla nemá zjavnú príčinu, je vhodné sa poradiť s lekárom.

Afty v ústach sú bežným problémom, ktorý zvykne zmiznúť do troch týždňov. Ak sa však vredy v ústach nehoja ani po mesiaci, mali by ste si ich dať skontrolovať.

Trup:

Aj pálenie záhy alebo poruchy trávenia, ktoré sa opakovane objavujú, sú varovným signálom rakoviny. Dôvodom na obavy môže byť aj dýchavičnosť po činnostiach, ktoré vám predtým nerobili problém.

Väčšina žien si je vedomá toho, že si musia pravidelne kontrolovať prsia, aby rozpoznali akékoľvek nové príznaky rakoviny. No aj muži by mali dávať pozor na rakovinu prsníkov, pretože aj oni majú malé množstvo prsného tkaniva. Akékoľvek zmeny týkajúce sa tvaru, veľkosti alebo pocitu by ste mali oznámiť svojmu praktickému lekárovi. Príznaky si všímajte na koži, pod kožou alebo na bradavkách.

Sledovaním vylučovania stolice a moču si tiež môžete zachrániť život. Ak máte problémy alebo bolesti pri močení alebo vylučovaní stolice, je nutné navštíviť lekára. Častejšie alebo naopak aj veľmi zriedkavé chodenie na toaletu alebo výskyt krvi by malo byť vždy dôvodom na vyšetrenie. Ak sa čas od času cítite nafúknute, je to normálne, no ak sa dlhodobo cítite nepríjemne, oznámte to svojmu lekárovi.

Koža:

Vaša pokožka sa zvyčajne celkom dobre hojí, takže ak začnete mať problémy s hojením rán, mali by ste byť na pozore. Dôležité sú aj pravidelné kontroly znamienok, ktoré môžu mať na svedomí rakovinu kože. Ak si všimnete nové znamienka, alebo staršie, ktoré zmenili veľkosť, tvar alebo farbu, poraďte sa so svojím lekárom.

Všeobecné znaky:

Silné nočné potenie môže byť spôsobené menopauzou, infekciou alebo jednoducho horúcim počasím. Ale pravidelné potenie počas spánku, pri ktorom ste mokrí, môže byť tiež príznakom rakoviny.

Nevysvetliteľné chudnutie v krátkom čase je tiež varovným signálom rakoviny, rovnako ako bolesť, ktorá neustupuje.

To, že sa dlhodobo cítite unavení bez jasného dôvodu, je ďalším signálom, že niečo nemusí byť v poriadku.

A nakoniec, ak si nájdete na tele nejaké nezvyčajné hrčky alebo opuchy, ktoré nezmiznú v priebehu niekoľkých dní, poraďte sa so svojím lekárom.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.