• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Chcete schudnúť, ale piva sa nevzdáte? Ide to aj bez toho, stačí dodržať jedno pravidlo

  • 19:36 24.04.2022
  • Svet
Chcete schudnúť, ale piva sa nevzdáte? Ide to aj bez toho, stačí dodržať jedno pravidlo

Súčasťou väčšiny diét je aj odporúčanie zdržať sa alkoholu. Hoci ide o efektívnu radu pri chudnutí, nemusíte ju dodržiavať na sto percent.

Pri dodržiavaní diétneho stravovania je pre mnohých veľkou prekážkou abstinencia. Tá sa odporúča najmä preto, že alkohol je jedným z najbohatších zdrojov cukru, no mnohí si len ťažko vedia predstaviť, že by sa ho celkom vzdali.

Problém s chudnutím často nepredstavuje ani tak samotný alkohol, ako skôr snaha o výraznú reštrikciu stravovania, ktorá však z dlhodobého hľadiska nie je udržateľná. V snahe o štíhlejšiu líniu je síce dôležité jesť viac ovocia a zeleniny, ale neznamená to, že sa treba celkom vzdať aj potravín, ktoré prinášajú pôžitok.

Podľa londýnskej osobnej trénerky Sam Prynnovej sa väčšina ľudí pri chudnutí utieka k počítaniu kalórií, pričom výnimkou nie sú ani profesionálni športovci. Sama priznáva, že túto chybu už raz urobila: „Na začiatku som jedla len kura, ryžu a brokolicu. Je to hlúposť a vôbec to nie je udržateľné,“ tvrdí Prynnová pre denník The Sun.

Podľa Prynnovej je pri chudnutí potrebné kontrolovať množstvo zjedeného jedla, ale zároveň to neznamená, že treba jesť len listy zo šalátu. „Celé je to o plánovaní. Pokojne si dajte pivo aj pizzu, ale v takom prípade berte ohľad na to, čo budete jesť po zvyšok dňa.“

Trénerka zdôrazňuje, že cieľom znižovania kalorického príjmu by nikdy nemala byť reštrikcia konkrétnych potravín, ale skôr vedomé plánovanie, v rámci ktorého si napríklad v piatok večer doprajete niekoľko pív, ale po zvyšok týždňa ich vynecháte.

Prynnová ako jednu z najspoľahlivejších stratégií pri chudnutí spomína pravidlo 80/20, ktoré hovorí o tom, že 80 percent stravy tvoria vyslovene zdravé potraviny, ako je zelenina, ovocie a chudé mäso, a zvyšných 20 percent všetky ostatné potraviny, vrátane piva, pizze, sladkostí či rýchleho občerstvenia.

„Na sto percent si môžete dať pivo a schudnúť pri tom,“ dodáva trénerka.

Napriek tomu, že je podľa Sam zdravé občas si dopriať sladké, slané alebo tekuté potešenie, stále treba myslieť na to, že pre chudnutie je potrebné ostať v kalorickom deficite, teda prijímať menej kalórií ako ich počas dňa spálime.

Sam na záver ponúka skúsenosť s vlastnou klientkou, ktorej sa napriek diéte a cvičeniu nedarilo schudnúť. Šlo o veľkú milovníčku čokolády, ktorá sa jej však kvôli diéte celkom vzdala, čo prinieslo presne opačný účinok, a v konečnom dôsledku svoje chute krotila obrovskými porciami tejto sladkej pochúťky.

„Kázala som jej, aby denne zjedla jeden riadok čokolády. Bola z toho v šoku, ale zároveň bola šťastná, že sa nemusí vzdať toho, čo má najradšej, a tiež sa jej podarí dosiahnuť svoj cieľ,“ dodáva Prynnová.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.