• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Chudnutie aj v stave pokoja? Dajte šancu excentrickému tréningu!

  • 19:12 25.04.2022
  • Svet
Chudnutie aj v stave pokoja? Dajte šancu excentrickému tréningu!

Pripravte si pre svaly namáhavé prekvapenie, vďaka ktorému sa ich metabolizmus prejaví aj v stave pokoja. Excentrický tréning sľubuje zázraky.

Pri cvičení, ktoré je jednou z najrýchlejších ciest k štíhlejšej postave, je podstatný aj oddych. Ten telu nedodáva len priestor na regeneráciu, ale tiež môže poslúžiť ako efektívny spôsob spaľovania kalórií, a to celkom bez námahy.

Osobný tréner Tyrone Brennand je jedným z priekopníkov takzvaného excentrického tréningu, a pre britský portál Express prezradil, ako tento tréning prebieha a aké výsledky po ňom možno očakávať.

Čo je excentrický tréning

„Excentrický tréning je v podstate zameriavanie sa na opačný pohyb pri cvičení tradičných cvikov, teda na negatívnu fázu,“ vysvetľuje Brennand. „Ak teda robíte zhyby na hrazde, nesústredíte sa na pritiahnutie, ale na klesanie. V tejto fáze treba bojovať proti gravitácii, nazýva sa to excentrická svalová kontrakcia.“

Pri každom klesaní na hrazde by ste podľa Brennanda mali vydržať aspoň 5 až 6 sekúnd, čo následne predĺži napätie vo svale.

Podobný postup sa dá aplikovať aj na ďalšie cviky. „Ak cvičíte bench press a držíte nad hrudníkom činku, treba sa zamerať na excentrickú negatívnu fázu cviku, pri ktorej sťahujete činku smerom k sebe,“ tvrdí Brennand. „Po zdvihnutí závažia ho dlhšie podržte nad sebou a pomaly priťahujte.“

Hlavnou výhodou excentrického tréningu je, že na svaly pôsobí výraznejším tlakom, a efektívnejšie tak zvyšuje ich objem.

Prečo sa to oplatí

Hlavným poslaním excentrického tréningu je urýchliť naberanie svalovej hmoty, posilniť metabolizmus, zlepšiť ohybnosť, znížiť riziko poranení a skvalitniť celkovú výkonnosť.

Podľa Brennanda sa excentrický tréning hodí ako skvelý doplnok k tradičným cvikom. Okrem toho, že „šokuje telo a svaly“, tiež „využíva energetické systémy, ale s lepším výsledkom“.

Excentrický tréning ďalej zlepšuje pružnosť svalov. „Ak sa napríklad snažíte spružniť hamstringy pomocou drepov, pomôže vám využitie negatívnej fázy pri klesaní.“ Brennand však dodáva, že vo všeobecnosti nejde o ideálnu metódu strečingu

Tréner ďalej informuje, že excentrický tréning poslúži aj ako prevencia pred športovými zraneniami. „Ak skúšate nové cviky, hrozí vám vyššie riziko poranení,“ tvrdí Brennand. „Excentrický tréning znižuje túto pravdepodobnosť, pretože zlepšuje pohyblivosť vášho tela, ktoré je zároveň odolnejšie voči šoku alebo nečakanému pohybu.“

Z hľadiska zlepšovania športovej výkonnosti sa excentrický tréning hodí najmä pre obľúbencov silových športov, ktorým poskytne pevnejšie a silnejšie svalstvo.

„Je dôležité myslieť na to, že excentrický tréning je len jednou časťou cvičenia,“ pripomína Brennand.

Jedným z negatív, ktoré pri tréningu treba brať do úvahy, je oneskorený nástup svalovice. K bolesti svalov môže dôjsť hneď po tréningu, no svalovica sa v tomto prípade zvykne dostaviť až o deň či dva neskôr.

Svalové tkanivo je metabolicky najaktívnejšou časťou tela, a preto aj najrýchlejšie spaľuje tuk. K tomuto procesu dochádza aj počas odpočinku, pričom platí, že čím viac svalovej hmoty máte, tým rýchlejšie sa vám odbúrava tuk aj počas dní, keď necvičíte.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, instagram.com/bethefittest
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?