• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Modrá, oranžová alebo ružová? Čo všetko o materskom mlieku prezrádza jeho farba

  • 18:15 05.05.2022
  • Bratislava
Modrá, oranžová alebo ružová? Čo všetko o materskom mlieku prezrádza jeho farba

Každé materské mlieko je jedinečné v tom, že špeciálne spĺňa požiadavky dieťaťa, ktoré ho potrebuje na zdravý vývin. Čo však naznačujú rôzne typy sfarbenia?

Materské mlieko je špeciálne vyvinuté tak, aby obsahovalo dostatok vitamínov a minerálov potrebných na správny vývin dieťaťa. Mnohé mamičky ale vydesí zmena jeho sfarbenia, ku ktorej môže dôjsť kedykoľvek v priebehu dojčenia.

K zmene sfarbenia materského mlieka môže dôjsť napríklad vplyvom ochorenia či stravy matky. Len málokedy sa jej však treba báť, pretože mlieko neoberá o prospešné látky, ani ho nijakým spôsobom nekontaminuje.

Zistite, aký je pôvod rôznych farieb materského mlieka.

Biela

Väčšina žien produkuje biele alebo krémovo biele materské mlieko. Na začiatku kŕmenia sa môže javiť až priesvitné, čo je celkom prirodzené. Pri zvýšenom obsahu tuku sa zas farba mení na výraznú bielu.

Sladké nápoje počas dojčenia: Takýto majú vplyv na dieťa

Oranžová alebo žltá

Oranžové alebo žlté sfarbenie má väčšinou kolostrum, čo je tekutina, ktorá sa tvorí v mliečnych žľazách hneď po pôrode a na začiatku dojčenia. Mlieko vtedy obsahuje množstvo beta-karoténu, ktorý mu dodáva špecifickú farbu. Kolostrum sa tvorí len krátko, a preto si mlieko po čase získava tradičnejšiu bielu farbu.

Modrá

Pri ukladaní mlieka v mliečnych žľazách môže dôjsť aj k jeho sfarbeniu jemne domodra, čoho sa vôbec netreba báť. Takéto materské mlieko je naďalej bezpečné pre dieťa aj matku.

Zelená

O zelené sfarbenie materského mlieka sa dokáže postarať vaša potrava. Väčšinou k nemu dochádza po jedení zelených potravín, vrátane zeleniny a jedál s obsahom zeleného potravinárskeho farbiva. Môžu k nemu prispieť aj niektoré vitamíny a bylinky. Pre dieťa je celkom bezpečné.

Ružová

Aj v tomto prípade zohráva hlavnú rolu jedlo. Ružové sfarbenie materského mlieka môžu vyvolať potraviny s obsahom ružových alebo červených farbív. Ide napríklad o cviklu, pomarančový džús alebo červené druhy ovocia.

Hnedá

Počas prvých dní dojčenia môže mať mlieko hrdzavý nádych. Tohto javu, ktorý sa častejšie vyskytuje u prvorodičiek, sa ale netreba báť. Niekedy k nemu dochádza po tom, ako do mlieka prenikne krv, čo je však dočasný stav a vo väčšine prípadov sa sám rýchlo napraví.

Čierna

K čiernemu sfarbeniu materského mlieka dochádza väčšinou vplyvom liekov. Stretávajú sa s tým najmä matky, ktoré užívajú antibiotiká. Napríklad antibiotikum Minocyklín, ktoré sa používa pri zápale pľúc, okrem toho spôsobuje tmavnutie pokožky a neodporúča sa podávať dojčiacim ženám.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.