• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

6 spôsobov, ako zahustiť omáčku aj bez múky

  • 9:36 24.04.2022
  • Bratislava
6 spôsobov, ako zahustiť omáčku aj bez múky

Na zahustenie omáčky potrebujete využiť znalosti chémie. Všetky prostriedky, ktoré sa vám pri tom zídu, pravdepodobne ľahko nájdete v kuchyni.

Kľúčom k dobrej omáčke je zmes kontrastných a dopĺňajúcich sa chutí, ale nesmieme opomenúť aj textúru, ktorá by nemala byť riedka, ale zároveň ani príliš hutná. Za dobrú omáčku môžeme teda považovať takú, ktorá sa lepí na jedlo a dopĺňa mu chuť. Na dosiahnutie takejto vyváženosti vám postačí trocha chémie, ktorú už zrejme máte doma.

Čo je vlastne omáčka?

Za omáčku možno považovať zmes korenín a iných prísad, ktoré sú rozptýlené v hlavnej prísade. Pri príprave omáčky sa takmer vždy používa voda, ktorou omáčku možno aj zriediť. Pri príprave je však potrebné omáčku aj zahustiť, na čo najlepšie slúži zmiernenie jej pohybu v hrnci alebo na panvici. Existujú však aj ďalšie a rýchlejšie spôsoby, ako si pomôcť.

Ako zahustiť omáčku

  • Spomaľte ju tukom

Foto: Foodpictures/Shutterstock.com

Voda, ktorá tvorí základ väčšiny omáčok, pozostáva len z troch atómov vodíka a kyslíka. Ak sa vyskytujú samostatne, sú veľmi pohyblivé, vďaka čomu voda ľahko steká po povrchoch. Naproti tomu molekuly oleja pozostávajú z troch spojených 14 až 20-atómových reťazcov, ktoré sa o seba navzájom trú. Práve preto je olej alebo iný tuk mazľavejší a má väčšiu viskozitu.

Jedným z najlepších spôsobov, ako „spomaliť“ molekuly vody, je dodať im molekuly tuku. Ideálne vám poslúži napríklad maslo, ktoré tuhne pri izbovej teplote, takže čím bude omáčka chladnejšia, tým bude aj hustejšia. Ak sa maslo nehodí do receptu, môžete využiť aj smotanu, ktorá obsahuje množstvo tuku.

  • Kukuričný škrob

Granuly škrobu sa pri kontakte s horúcou vodou oslabujú a vstrebávajú vodu. Granuly následne napuchnú, ich steny sa ešte viac oslabia, až napokon do omáčky uvoľnia molekuly škrobu, ktoré „brzdia“ vodu.

Ak sa vám podarilo pripraviť príliš riedku omáčku, pridajte do nej škrob, ktorý predtým ale zmiešajte s vodou v pomere 1:2 a nalejte priamo do hrnca. So škrobom to pritom netreba preháňať, pretože, podobne ako maslo, aj on pri chladnutí ešte viac zahustí omáčku. (Ak chcete hneď vidieť, aká bude konečná hustota omáčky, vylejte trochu škrobovej zmesi na studený tanier.)

Podobným spôsobom funguje aj zápražka, ktorú si pripravíte zmiešaním rovnakého množstva múky a masla. Tú môžete pripraviť hneď na začiatku receptu rozpustením masla v hrnci a následným primiešaním múky, alebo na konci zmiešaním masla s múkou v samostatnej nádobe a pridaním do receptu.

  • Mixovaná zelenina

Foto: AnjelikaGr/Shutterstock.com

Vodu dokážete „spomaliť“ aj pomocou zeleninového pyré. To môžete pripraviť zmixovaním uvarenej alebo opečenej zeleniny. Na tento účel sa hodia predovšetkým druhy s vysokým obsahom škrobu, ako sú zemiaky, alebo pektínu, teda napríklad pór. Zatiaľ čo zemiaky poslúžia prevažne na zahustenie, pór jedlu navyše dodá extra porciu chuti.

  • Prevarenie

Ak chcete, aby bola omáčka hustejšia, môžete z nej fyzicky odstrániť vodu varením. Tento proces sa tiež nazýva „redukovanie“, keďže slúži zároveň na redukciu objemu omáčky. Z tej tak uniká voda, ale ponecháva si tuk a iné chutné prísady s vyšším bodom varu.

  • Cukor

Cukor síce nezahustí omáčku rovnako ako napríklad škrob alebo tuk, ale vďaka nemu bude lepivejšia, takže sa skôr udrží na jedle. Pridaním cukru do vody získate roztok s vyššou hustotou, pričom pomôže aj následné prevarenie omáčky.

  • Pridajte ju v správny čas

Foto: Ika Rahma H/Shutterstock.com

Niektoré recepty vám kážu pridať omáčku do jedla až po tom, ako sa mäso dostatočne prepečie alebo prevarí. Opäť za to môže voda.

Mäso pri varení uvoľňuje množstvo vody, ktorá môže rýchlo zriediť omáčku. Ak ju ale pridáte k mäsu až na záver, vyhnete sa riziku, že sa na jedlo dostatočne neprilepí. Zároveň tak neriskujete, že sa z omáčky vyvarí všetka voda.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

DNES - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

VČERA - 22:03Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

VČERA - 21:16Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

VČERA - 5:55Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.