• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Tento typ bolesti je omnoho častejší, než si lekári doteraz mysleli

  • 19:33 16.04.2022
  • Svet
Tento typ bolesti je omnoho častejší, než si lekári doteraz mysleli

Porucha trápi čoraz väčšiu časť populácie.

Podľa nových odhadov trpí bolesťami hlavy každý rok viac ako polovica svetovej populácie. Štúdia publikovaná v odbornom časopise The Journal of Headache and Pain naznačuje, že 52 % ľudí na celom svete trpí touto poruchou, vrátane pocitu napätia a opakujúcich sa bolestí hlavy, pričom 14 % uvádza migrény.

Hoci bolesti hlavy sú jedným z najrozšírenejších stavov na celom svete. Štúdie prevalencie bolesti hlavy sa môžu značne líšiť, čo by mohlo ovplyvniť odhad globálnej miery bolesti hlavy.

Lars Jacob Stovner, hlavný autor štúdie, povedal: „Mali by sme sa snažiť znížiť túto záťaž prostredníctvom prevencie a lepšej liečby. Aby sme zmerali účinok takéhoto úsilia, musíme byť schopní monitorovať prevalenciu a záťaž v spoločnostiach. Naša štúdia nám pomáha pochopiť, ako zlepšiť naše metódy.“

Autori z Nórskej univerzity vedy a techniky preskúmali 357 publikácií od roku 1961 do konca roku 2020, aby odhadli globálnu prevalenciu bolestí hlavy.

Na základe prehľadu autori odhadujú, že 52 % svetovej populácie zažilo v danom roku poruchu hlavy, pričom 14 % uviedlo migrénu, 26 % uviedlo bolesť hlavy tenzného typu a 4,6 % uviedlo bolesť hlavy po dobu 15 a viac dní v mesiaci.

Z 12 štúdií, ktoré informovali o bolesti hlavy počas posledného dňa, autori odhadujú, že 15,8 % svetovej populácie má bolesti hlavy v ktorýkoľvek daný deň a takmer polovica z týchto jedincov hlási migrénu (7 %).

Všetky typy bolestí hlavy boli častejšie u žien ako u mužov, najvýraznejšie pri migréne (17 % u žien v porovnaní s 8,6 % u mužov) a bolestiach hlavy počas 15 a viac dní v mesiaci (6 % u žien v porovnaní s 2,9 % u mužov).

Väčšina publikácií posudzovaných v prehľade uvádzala dospelých vo veku 20 až 65 rokov, ale niektoré zahŕňali aj dospievajúcich a deti vo veku päť rokov a starších ľudí vo veku nad 65 rokov.

Na základe predchádzajúcej štúdie z roku 2007 profesor Stovner a kolegovia tiež merali rozdiely v metódach v rámci skúmaných štúdií. Zistili, že väčšina štúdií uvádza prevalenciu bolesti hlavy počas minulého roka.

Niektoré štúdie však uvádzali prevalenciu bolesti hlavy počas celého života a niektoré počas oveľa kratších období, vrátane prípadov bolesti hlavy počas posledného dňa.

Profesor Stovner povedal: „V porovnaní s našou predchádzajúcou štúdiou a globálnymi odhadmi údaje naznačujú, že miera bolestí hlavy a migrény sa môže zvyšovať. Avšak vzhľadom na to, že sme mohli vysvetliť iba 30 % alebo menej variácií v odhadoch bolesti hlavy pomocou opatrení, na ktoré sme sa zamerali, bolo by predčasné konštatovať, že bolesti hlavy sa definitívne zvyšujú. Je jasné, že celkovo sú poruchy hlavy celosvetovo veľmi rozšírené a môžu predstavovať veľkú záťaž. V budúcnosti môže byť tiež zaujímavé analyzovať rôzne príčiny bolestí hlavy, ktoré sa líšili medzi skupinami, aby sa efektívnejšie zamerala prevencia a liečba."

Autori uznávajú, že väčšina publikácií, ktoré recenzovali, pochádzala z krajín s vysokými príjmami a dobrými systémami zdravotnej starostlivosti, takže výsledky nemusia odrážať každú krajinu.

Zdroj: Info.sk, TM, biomedcentral.com, openaccessgovernment.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.