• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Tento horúci nápoj prispieva k vypadávaniu vlasov

  • 7:07 15.04.2022
  • Svet
Tento horúci nápoj prispieva k vypadávaniu vlasov

Vypadávanie vlasov pôsobí traumatizujúco a oslabuje sebavedomie. Lekári pritom zdôrazňujú, že k nemu prispieva aj pitie obľúbeného horúceho nápoja.

K najčastejším dôvodom nadmerného vypadávania vlasov patrí vek, genetika, stres, alopécia, niektoré lieky alebo hormonálne poruchy. Za normálne sa považuje vypadnutie asi 100 až 150 vlasov za deň, ale tento počet môže rásť aj vplyvom toho, čo pijeme.

Doktorka Sara Kayatová vysvetľuje, že k vypadávaniu vlasov prispieva aj káva, ktorá, podobne ako čierny čaj, znižuje hladinu železa v krvi.

„Vedeli ste o tom, že triesloviny v čiernom čaji blokujú vstrebávanie železa, čím zvyšujú riziko nedostatku tohto minerálu, a teda aj vypadávania vlasov,“ pýta sa Kayatová. „Ak obľubujete čierny čaj, pokúste sa ho piť čo najmenej – alebo ideálne presedlajte na zelený čaj,“ radí lekárka.

Triesloviny, inak nazývané aj taníny, sú molekuly, ktoré na seba naväzujú bielkoviny, a možno ich nájsť v dreve a stromovej kôre, nezrelom ovocí a listoch rastlín. Káva obsahuje asi 4,6 percenta trieslovín, zatiaľ čo čierny čaj ich obsahuje 11,2 percenta.

Kayatová pokračuje, že rednutie vlasov nehrozí len kávičkárom a konzumentom čaju. Ohrození sú aj ľudia s laktózovou intoleranciou, z ktorých síce väčšina bežne nekonzumuje mliečne výrobky, no lekárka radí, aby sa im vyhli úplne.

„Laktózová intolerancia je veľmi častá porucha, ktorá môže u citlivých ľudí po konzumácii mliečnych výrobkov viesť k zhoršeniu ochorení pokožky, ako je psoriáza, ekzém a lupiny, a ktorá ovplyvňuje zdravie pokožky, a teda aj zdravie vlasov,“ podotýka Kayatová.

Lupiny ako príznak degeneratívneho ochorenia: Kedy nejde o bežný kožný problém?

Podľa lekárky je zdravie pokožky veľmi dôležité aj pre zdravie vlasov, ktoré reagujú na poškodenie folikulov infekciou, lupinami, začervenaním, mastnotou aj vyrážkami. „Na liečbu často postačuje zmena v starostlivosti o vlasy. Ak k nej nedôjde, mali by ste zájsť za lekárom,“ dodáva Kayatová pre denník The Sun.

Pre optimálne zdravie vlasov by ste podľa Kayatovej mali voliť vlasové výrobky, ktoré neobsahujú alkohol, pretože ten poškodzuje vlasy a vysušuje pokožku hlavy.

Vyhnúť sa treba aj častému používaniu fixačného spreja, ktorý na vlasoch zanecháva vrstvy produktu, ktoré aj pri pravidelnom umývaní podporujú tvorbu lupín. „Ak pri stylingu používate sprej, snažte sa umývať si vlasy čo najčastejšie, aby ste sa vyhli hromadeniu výrobku a podráždeniu pokožky,“ radí lekárka, ktorá dodáva, že o zdraví vlasov rozhoduje aj úroveň stresu, a tak odporúča začleniť do života jogu, meditáciu, pobyt vonku a písanie do denníka, ktoré ho odbúravajú.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com, aad.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.