• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

7 mýtov o ovulácii, ktoré by mala ignorovať každá žena

  • 21:20 18.04.2022
  • Bratislava
7 mýtov o ovulácii, ktoré by mala ignorovať každá žena

Klasické príznaky menštruácie sa len ťažko ignorujú, a tak každá žena vie, kedy jej začínajú „jej dni“. Ste ale rovnako oboznámená aj s tým, kedy u vás dochádza k ovulácii?

Stred menštruačného cyklu je vyhradený pre tajomnú ovuláciu, počas ktorej hormonálne zmeny (nárast hladiny estrogénu a luteinizačného hormónu) vedú k uvoľneniu vajíčka z vaječníka do vajíčkovodu, kde sa po kontakte so spermiou oplodní, alebo naopak vylúči počas menštruácie.

S pribúdajúcim vekom ovulácia stráca pravidelnosť a postupne sa vytráca až do začiatku menopauzy, keď zmizne úplne. Správne chápanie ovulácie je kľúčové pre množstvo vecí, ako je aj plánovanie tehotenstva alebo ochrana pred počatím. Uistite sa, že neveríte niektorému z týchto mýtov.

1. K ovulácii dochádza v 14. deň cyklu.

Väčšina poučiek hovorí o tom, že k ovulácii dochádza v polovici 28-dňového menštruačného cyklu, čo je však len hrubý náčrt skutočnosti. Len málo žien má presne 28-dňový menštruačný cyklus, a preto sa u nich líši aj doba ovulácie.

U väčšiny žien ovulácia začína asi 10 až 16 dní pred začiatkom menštruácie, takže môže začínať pokojne aj 21 až 40 dní po poslednom krvácaní. Mýtom je aj to, že uvoľnené vajíčko pochádza každý mesiac z iného vaječníka.

2. Bez technológie sa nedá určiť, kedy prebieha ovulácia.

Vďaka novodobým vymoženostiam viete ľahšie určiť, či práve ovulujete alebo nie. Na tento účel slúžia napríklad samotestovacie sady, ktoré fungujú na podobnej báze ako tehotenský test. Ich hlavným poslaním je zistiť prítomnosť luteinizačného hormónu, ktorého hladina narastá 24 až 36 hodín pred ovuláciou.

Na sledovanie ovulácie a celého menštruačného cyklu slúžia aj smartfónové aplikácie. Nie je však pravda, že si nedokážete poradiť bez nich.

Jedným z najčastejších prirodzených príznakov, ktoré prezrádzajú začiatok ovulácie, je priehľadný lepkavý hlien, ktorý sa asi najviac podobá na vaječné bielko, a vylučuje sa asi 5 dní pred začiatkom ovulácie.

Počas ovulácie môže dôjsť aj k miernemu krvácaniu, ktoré je však jednorazové a sotva badateľné. Ženy tiež väčšinou cítia nárast libida a sebavedomia, na čo patrične reagujú aj muži.

3. Ak pravidelne menštruujete, znamená to, že musíte aj ovulovať.

Nie vždy je to tak. Niektoré pacientky so syndrómom polycystických vaječníkov ovulujú len príležitostne, a to aj v prípade, že majú pravidelnú menštruáciu.

Nepravidelná menštruácia: Ako ju liečiť prírodným spôsobom

K narušeniu termínu ovulácie môže prispieť aj stres, chudnutie a nadmerná fyzická aktivita. Keď je telo pod tlakom, všetka energia smeruje k ochrane a fungovaniu dôležitých orgánov, ako je srdce alebo pečeň. Rozmnožovanie vtedy ide bokom.

K celkovému zastaveniu ovulácie môže dôjsť aj vplyvom užívania niektorých typov hormonálnej antikoncepcie, a to aj v prípade, že stále krvácate.

4. Ovulácia je bezbolestná.

Väčšina žien sa počas ovulácie naozaj nestretáva s bolestivými príznakmi. Sú však aj také, ktoré doplácajú na prenikanie vajíčka cez stenu vaječníka a uvoľňovanie tekutiny. Následkom toho dochádza k podráždeniu okolitých nervov, čo sa prejavuje ako prchavá bolesť, často podobná na bolesť počas menštruácie.

Intenzívna bolesť pri ovulácii môže poukazovať na ochorenia, ako je endometrióza alebo niektoré pohlavne prenosné ochorenia, preto by ste ju nemali ignorovať.

5. Ak chcete otehotnieť, treba sa milovať v deň ovulácie.

Vajíčka síce žijú asi len 24 hodín po ovulácii, ale spermie dokážu prežiť v ženskom tele až šesť dní – dá sa preto povedať, že na oplodnenie máte zhruba šesť dní z celého mesiaca. To tiež znamená, že ak máte kratší cyklus, môžete otehotnieť aj v prípade, že máte pohlavný styk počas menštruácie.

Možno vás prekvapí, že legenda o tom, že pohlavie dieťaťa sa dá ovplyvniť podľa času, keď sa milujete, sa zakladá na pravde.

Pohlavný styk pred ovuláciou zvyšuje šancu na počatie dievčaťa, zatiaľ čo milovanie počas ovulácie alebo krátko po nej zvyšuje pravdepodobnosť počatia chlapca. Spermie, z ktorých vzniká ženský plod, sú odolnejšie a v tele ženy vydržia dlhšie, zatiaľ čo chlapčenské spermie sú jemnejšie, ale tiež rýchlejšie a ľahšie, takže počas ovulácie sa rýchlejšie dostanú k vajíčku.

6. Neexistujú vonkajšie príznaky ovulácie.

Človek sa často považuje za druh, ktorý na rozdiel od zvierat prežíva ovuláciu „v tichosti“. Rozdielne to je napríklad u šimpanzov, keď samiciam počas ovulácie opuchne konečník.

Niektoré výskumy ale poukazujú na skutočnosť, že aj u ľudí možno ovuláciu pozorovať navonok, hoci len podvedome. Výskum z Univerzity v Newcastle napríklad tvrdí, že keď ľuďom ukážete dve identické fotografie tej istej ženy, pričom jedna bola zhotovená počas ovulácie a druhá po nej, väčšina ľudí bude hodnotiť snímku zhotovenú počas ovulácie ako atraktívnejšiu.

Ďalšie výskumy naznačujú, že počas ovulácie sa mení aj ženský hlas, a ženy vtedy rozprávajú vyšším, „ženskejším“ tónom. Okrem toho sa tiež zvykne červenať pokožka, čo je však voľným okom sotva pozorovateľné.

7. Počas dojčenia sa nedá ovulovať.

Žena môže otehotnieť už tri týždne po tom, ako porodí dieťa, a to dokonca aj vtedy, keď ho dojčí a ešte nemenštruuje.

Tento mýtus vychádza z predpokladu, že počas dojčenia je aktívny hormón prolaktín, ktorý stimuluje tvorbu mlieka, ale zároveň potláča ovuláciu. Na to, aby bola táto metóda antikoncepcie účinná, by ste ale potrebovali kŕmiť dieťa výlučne materským mliekom. Je preto lepšie sa na ňu celkom nespoliehať.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.