• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Ženám s nepravidelnou menštruáciou hrozí ochorenie pečene. Pozor na tieto príznaky

  • 20:45 12.04.2022
  • Soul
Ženám s nepravidelnou menštruáciou hrozí ochorenie pečene. Pozor na tieto príznaky

K známej škále príznakov častého ochorenia pečene najnovšie pribudla aj nepravidelná menštruácia. Na tieto príznaky si treba dať pozor.

O nepravidelnej menštruácii môžeme hovoriť vtedy, keď menštruačný cyklus trvá menej ako 24 dní, viac ako 38 dní alebo sa jeho dĺžka každý mesiac mení. Tento stav je známy aj pod odborným označením oligomenorrhea.

Pravidelné zmeny dĺžky menštruačného cyklu sú u väčšiny žien normálne, no prispievajú k nim aj stres, lieky či psychické a fyzické ochorenia. Najčastejším vedľajším spúšťačom nepravidelného cyklu je syndróm polycystických vaječníkov, no výnimkou nie sú ani poruchy príjmu potravy, endometrióza a ochorenia štítnej žľazy.

Nepravidelná menštruácia: Ako ju liečiť prírodným spôsobom

Nepravidelná menštruácia nie je len následkom, ale tiež rizikovým faktorom niektorých ochorení. K takému záveru dospela štúdia publikovaná v magazíne Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, podľa ktorej tento jav prispieva k stukovateniu pečene.

Pod pojmom nealkoholické stukovatenie pečene si treba predstaviť súbor ochorení, ktoré spája spoločný faktor – hromadenie tuku v pečeni. K najčastejším rizikovým faktorom pritom dodnes patrí obezita a nezdravý životný štýl.

„Výsledky našej štúdie dokazujú, že dlhé nepravidelné menštruačné cykly sa spájajú so zvýšeným rizikom vzniku nealkoholického stukovatenia pečene,“ tvrdí autor Seungho Ryu z Univerzity Sŏnggjungwan v Soule (Južná Kórea). „Táto spojitosť sa nedá vysvetliť obezitou,“ dodáva.

Podľa Ryua výskumy v minulosti potvrdili, že dlhý alebo nepravidelný menštruačný cyklus prispieva k vzniku cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení, no až jeho štúdia je vôbec prvá, ktorá našla spojitosť s ďalším ochorením.

Juhokórejského výskumu sa dokopy zúčastnilo viac ako 72 tisíc žien vo veku do 40 rokov. Približne 28 percent z nich malo dlhý alebo nepravidelný menštruačný cyklus a 7 percent trpelo nealkoholickým stukovatením pečene.

Vedci prehliadli každú zo žien, a po štyroch rokoch si ich zavolali na opätovnú prehliadku. K novým prípadom ochorenia pečene došlo u takmer 9 percent účastníčok, pričom zväčša išlo o ženy s poruchami cyklu.

Ryu na záver radí: „Mladé ženy s dlhým alebo nepravidelným menštruačným cyklom by si mali prispôsobiť životný štýl tak, aby redukovali riziko nealkoholického stukovatenia pečene a iných kardio-metabolických ochorení.“

Príznaky, na ktoré treba dať pozor

Nealkoholické stukovatenie pečene je ochorenie, ktoré sa zozačiatku neprejavuje žiadnymi výraznejšími zmenami. V tomto štádiu ho väčšinou odhalia len laboratórne testy a iné vyšetrenia.

V pokročilom štádiu sa začínajú prejavovať prvé symptómy:

  • tupá bolesť v pravej hornej časti brucha (približne v oblasti spodných rebier na pravej strane)
  • extrémne vyčerpanie
  • nevysvetliteľný pokles hmotnosti
  • slabosť

V prípade, že sa včas nezasiahne, môže nealkoholické stukovatenie pečene prerásť až do cirhózy, ktorá sa prejavuje aj zažltnutím pokožky a očných bielok, svrbením pokožky a opuchom nôh, členkov, chodidiel alebo brucha.

Zdroj: Info.sk, DP, academic.oup.com, express.co.uk, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.