• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Toto sú dôvody, prečo sa pri menštruácii vyskytujú problémy so spánkom

  • 20:38 16.04.2022
  • Svet
Toto sú dôvody, prečo sa pri menštruácii vyskytujú problémy so spánkom

Aj menštruačný cyklus môže mať vplyv na váš spánok.

Mnohé ženy môžu počas rôznych fáz menštruačného cyklu pociťovať aj rôznu kvalitu spánku. Na začiatku cyklu sa môžu v noci prehadzovať a keď sa im podarí zaspať, spánok je prerušovaný a nekvalitný. Ráno sa preto budia vyčerpané.

Podľa doktora Garetha Nyea z Chester Medical School ženy dvakrát častejšie hlásia nespavosť v štádiu menštruačného cyklu pred krvácaním. Je bežné, že ženy zažívajú nepokojné a bezsenné noci v období pred menštruáciou a v prvých dňoch menštruačného cyklu. Otázkou však je, prečo? Toto sú dôvody, prečo menštruácia spôsobuje nespavosť.

Hormonálne zmeny

Najčastejším dôvodom sú hormonálne zmeny, ktorými telo prechádza počas mesačného cyklu. Dva kľúčové hormóny počas menštruačného cyklu sú estrogén a progesterón, ktoré vznikajú vo vaječníkoch. "Tieto dva hormóny stúpajú počas prvej polovice cyklu, aby pomohli pripraviť maternicu na implantáciu a rast oplodneného vajíčka," vysvetlil Nye.

Tieto hormóny potom klesajú v druhej polovici, ak vajíčko nie je oplodnené, aby spôsobili rozpad sliznice maternice, známy aj ako menštruácia. Presná príčina je v súčasnosti neznáma, hovorí Nye, ale existuje niekoľko pravdepodobných teórií.

„Keďže progesterón spôsobuje zvýšenie vašej normálnej telesnej teploty až o jeden stupeň, čo – aj keď sa to nezdá – môže stačiť na to, aby narušilo spánkový režim. U niektorých žien sa tiež ukázalo, že hormóny narúšajú kľúčový hormón súvisiaci so spánkom – melatonín,“ dodáva Nye, čo spôsobuje narušenie vášho spánkového cyklu.

Silné krvácanie

Ak máte silné krvácanie, najmä v prvých dňoch menštruácie, môže to byť dôvodom zlej kvality spánku. „Môže to viesť k narušenému spánku kvôli potrebe vymeniť hygienické výrobky alebo oblečenie a tak ďalej, čo môže byť dostatočné na prerušenie spánku na niekoľko nocí,“ dodal Nye. K problému môžu prispieť aj kŕče a bolesť.

Úzkosť

Je známe, že pocity úzkosti a depresie ovplyvňujú spánok „Toto je pravdepodobne najviac prehliadaný dôvod. Počas menštruačného obdobia môžu zmeny hormónov ovplyvniť pocity úzkosti a depresie, ktoré majú jasné spojenie s kvalitou spánku,“ hovorí Nye.

Ako si pomôcť

Mnohí lekári odporúčajú vyskúšať bylinné prípravky a zdriemnuť si, ak máte ten luxus. Krátky odpočinok počas dňa môže pomôcť šetriť energiu. Sledujte svoj cyklus prostredníctvom aplikácie alebo smart hodiniek, aby ste vedeli, kedy sa blíži menštruácia, a kedy môžete uprednostniť odpočinok a spánok.

Môžete vyskúšať prírodné prostriedky, ktoré pomáhajú prirodzene vyrovnávať hladiny progesterónu, ako je ashwagandha alebo pupalkový olej. Pomôžu vám zvládnuť pokles progesterónu, ktorý spôsobuje zmeny teploty a pocity úzkosti.

Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.